- Hirdetés -

- Hirdetés -

Öt fő szempont egy akusztikus képalkotó rendszerben

Sűrített levegő, vákuumrendszer szivárgás, elektromos kisülés – ezek mind-mind olyan költséges rendszerproblémák, amelyek egy adott cégen belül nem tervezett leállásokhoz, a termelékenység csökkenéséhez, az áramfogyasztás megnövekedéséhez vezethetnek.

Az akusztikus kamerával végzett ultrahangos képalkotás egy könnyen használható, hatékony módszer a berendezésekkel kapcsolatos problémák akár tízszer gyorsabb felderítésében.

Az alábbiakban öt döntő fontosságú szempontot ismertetünk, melyeket érdemes figyelembe venni akusztikus képalkotó kamera választás előtt.

- Hirdetés -

KÖNNYŰ KEZELHETŐSÉG

Bármilyen kézi szerszám biztonságos működtetése érdekében feltétlenül szükséges, hogy a szkennelés kézzel is

végrehajtható legyen. A szabad kéz biztosítja az érintőképernyőn keresztüli gyors kezelhetőséget és a dokumentálást.

DÖNTÉS TÁMOGATÁS

A szivárgások becsült költségének kimutatása segít a karbantartóknak a javítások fontossági sorrendjének felállításában, valamint támogatás a vezetők számára is, hiszen számszerű adatokkal könnyebben átlátják csapatuk munkájának eredményességét.

A diszfunkciókat nehéz lehet hagyományos módon diagnosztizálni, ami bizonytalansághoz vagy a korrekciós intézkedések hiányához vezethet. Az akusztikus képalkotó berendezések osztályozzák, felmérik a probléma súlyosságát, ezzel megszüntetik a bizonytalanságot, lehetővé téve a gyors és hatékony döntéseket a karbantartási költségek csökkentése vagy akár azok elkerülése érdekében.

SZOFTVERES HÁTTÉR

A szoftverigények változóak. Egyes felhasználók azt preferálják, hogy az elemzés és riportolás egyszerű, költségmentes legyen. Egy másik szempont lehet, hogy az ultrahangos és a termográfiás vizsgálatot egyetlen szoftverben, egy jelentésben, sőt akár ugyanazon oldalon egyesítsék, így közvetlenül összehasonlíthatóvá téve a két különböző vizsgálati módot.

Fontos, hogy olyan rendszert válasszunk, amely megfelel cégünk követelményeinek. A FLIR Si124 mindezeket a lehetőségeket kínálja.

A MIKROFONOK SZÁMA

Az alkalmazott MEMS mikrofonok kicsik, kevés energiát használnak és nagyon stabilak, azonban saját zajt is generálnak, amely zavaró tényező lehet a halk zörejek észlelésében. A legjobb teljesítményhez a mikrofonok számának növelése, és így a kellő jel-zaj arány elérése szükséges.

Egy mikrofon elegendő önzajt kelthet ahhoz, hogy a rendszer ne halljon meg egy 16,5 kHz-es jelet generáló szivárgást. Egy 32 mikrofonos akusztikus kamera képes lenne ezt észlelni, de a jel-zaj arány még mindig túl alacsony a halkabb jelek feldolgozásához. Ezzel szemben egy 124 mikrofonos kamera képes a 16,5 kHz-es és a 18,5 kHz-es kicsi szivárgást is érzékelni és lokalizálni.

OPTIMÁLIS FREKVENCIA TARTOMÁNY

A leghatékonyabb frekvenciatartomány a sűrített levegő szivárgás vagy részleges kisülés által keltett ultrahanghullámok érzékelésére 20 és 40 kHz között van, ami 30 kHz-nél tetőzik, míg a gépzaj amplitúdója általában 10 kHz alatt tetőzik és 60 kHz-nél nullára csökken. Mivel 20-30 khz között a legnagyobb a különbség a szivárgási zaj és a háttérzaj között, így precíz lehet az érzékelés is.

A távolról történő szivárgás vagy részleges kisülés kereséséhez is a 10-30 kHz-es tartomány az optimális. A levegőben gyorsabban elnyelődő, magasabb frekvenciájú, akár 65 kHz-es hangok viszont ideálisak a közelről ellenőrizhető, nagyon zajos célterületekhez. Az akusztikus kamerának alkalmasnak kell lennie az elvégzendő feladatnak leginkább megfelelő hangspektrum használatára; a FLIR Si124 rendszere képes erre.

www.grimas.hu

Szerző: Vesszős Balázs (szakterületi üzletkötő)

info@grimas.hu

Akár ez is tetszhet