- Hirdetés -

- Hirdetés -

Folytatná a merevlemezek újrahasznosítását a Google és a Dell

A törekvésük – bár határozottan környezetbarát – nemcsak klímavédelmi célokat szolgálna, hanem gazdasági érdekeket is, mivel a világon egyre ritkábbak a hard drive-ok (HDD) gyártásához elengedhetetlen mágneses földfémek, amelyeket ráadásul fenntarthatatlan módszerekkel bányásznak ki. Az elavult eszközökből származó anyagok újrahasznosítását most elkezdte ösztönözni a Biden-kormányzat is.

A HDD komoly fejlődésen esett át rövid történelme során, de egy dolog a Seagate kereskedelmi forgalomba szánt, első szabványméretű winchesterének 1980-as megjelenése óta sem változott: mágnesek működtetik. Ezek előállításához kellenek bányászott fémek, amelyek földi mennyiségének több mint felét 40 év alatt el is használtuk, az igény pedig egyre nő. A leselejtezett eszközökből származó diszprózium és neodímium új hardverekbe, valamint elektromos autókba és szélturbinákba költözhetne, ehelyett aprítás után fémhulladékként végzik: az adattároló központok csak Észak-Amerikában 22 millió merevlemezt dobnak ki évente, ami a globális mennyiség 17 százaléka.

A Google merevlemezeit gyártó Seagate és az elektronikaieszköz-felújításban utazó Recontext 2018-19-ben már végrehajtott két ígéretes kísérletet. Az egyik során a keresőóriás adatközpontjából kivont 6100 darab HDD földfémeit hasznosították újra – vadonatúj adattárolókban, míg a másik a Dell eszközvisszavételi programjának beindítása volt, és alig két év alatt már ott tartanak, hogy 8,6 tonna földfémet sikerült hasonló célra kinyerni.

- Hirdetés -

Ezek egyelőre nem többek hasznos demonstrációknál, hiszen túlságosan kis volumenben történik a fémek begyűjtése, viszont a programoknak a Biden-adminisztráció igyekszik új lökést adni azzal, hogy egy nemrég kiadott tanulmányban kb. négyezer kormányzati adatközpont bevonását javasolta. Lévén, hogy az ilyen létesítményekben 3-5 évente teljesen lecserélődnek a merevlemezek, önmagában az állami eszközök újrahasznosítása felpezsdítheti a COVID alatt megroppant ellátási láncokat. Az országvezetés egyébként a kutatás-fejlesztésbe is beszáll, sőt, elsőként demonstrálná a fenntartható irányba mozdulás fontosságát azzal, hogy fokozatosan elektromos üzemű eszközökre cseréli a 645 ezer darabból álló szövetségi járműflottát.

Gábor János, Okosipar.hu
(Forrás: Grist)

Akár ez is tetszhet