A Google AI mikroszkópja másodpercek alatt szűri a rákot

Évek közös munkája után jelentette be a Google és az Amerikai Hadügyminisztérium azt a közös fejlesztésű, AI-támogatású mikroszkópot, ami a jövőben minden más módszernél hatékonyabban szűrheti ki a rákos megbetegedéseket. A CNBC riportja „kiterjesztett valóság mikroszkópnak”, vagyis ARM-nak nevezi az orvosi eszközt, ami 90-100 ezer dolláros, vagyis 32-36 millió forintos áron még kisebb kórházak számára is megfizethető diagnosztikai eszköz lehet.

Mivel a daganatos megbetegedések mindenhol a világon vezető haláloknak számítanak, hatalmas dolog lenne egy olcsón elérhető vizsgálóműszer széleskörű bevezetése. A daganatok azonosítása még a modern egészségügyi rendszerekben is gyakran túl későn következik be ahhoz, hogy a páciens felgyógyulhasson belőle. Ez azért hatalmas probléma, mert időben diagnosztizálva majd minden típusa sikeresen kezelhető.

Az ARM annak ellenére lehet kedvezményes árú, hogy forradalmi technológiával működik. Bár továbbra is fejlesztési fázisban van, kijelenthető, hogy nagyon ígéretes megoldást kínál a rákszűrésre. Azon az elven nyugszik, hogy felerősíti a vizsgálat alá helyezett, gyaníthatóan rákos szövetek hőtérképét. A hőtérkép segít az orvosnak a minta elemzésében, mivel a figyelmét egyértelműen azokra a területekre irányítja, amelyek különösen valószínű, hogy elrákosodtak.

- Hirdetés -

A mesterséges intelligencia akkor lép be a folyamatba, amikor a mikroszkóp kamerája által rögzített digitális képeket egy számítógéphez továbbítják. Ez az egység egy olyan, nagy adathalmazokkal (jelen esetben rákos mintákról készült mikroszkópos tárgylemez-felvételeken) dolgozó, gépi tanulásos mintafelismerő programot futtat, ami képes azonosítani a rákos sejteket és szöveteket, de ha már itt tartunk: a vírusokat, baktériumokat, parazitákat is.

Az ARM még nem teljesen kidolgozott műszer, viszont nagyon értékes lehet, főleg azoknak a patológusoknak, akik nehezen tudnak megerősítő másodvéleményt kérni egy mintáról, amiben nem teljesen biztosak. A világon egyelőre csak 13 ARM létezik, de a sokat ígérő fejlesztés végeztével remélhetőleg tömeggyártásba kerül.

Gábor János, Okosipar.hu