A jövő munkavégzése hibrid, az irodai teljesítmény nem javul

Érdekes következtetésre jutott az a friss tanulmány, ami Standard and Poor’s cégek dolgozóiból kiindulva mérte fel, hogy mennyire elterjedt a heti 1-3 napos irodába járás, illetve milyen nehéz a visszatérés a munkahelyekre. A teljes home office egyelőre ritka, mint a fehér holló.

A technológiai iparágban dolgozók 45 százaléka a hét három napján van jelen személyesen az irodában. Őket követi az a 24 százalék, aki már csak két napon jár be, és van további 9, akit hetente egyszer lehet megtalálni a munkahelyén. A fennmaradó 22 százalék kizárásos alapon a teljes munkaidős vagy egy az egyben csak távolról foglalkoztatott alkalmazott, és utóbbiakról elmondható, hogy jelenleg nagyon kevesen vannak.

A hibrid munkavégzés sajátosságait a Pittsburghi Egyetem kutatta: a tudóscsoport arra volt kíváncsi, hogy a COVID óta eltelt években hogyan változott a foglalkoztatók és a dolgozók hozzáállása a napi munkához. Megállapították, hogy a világjárvány ugyan közvetlen kiváltó oka lett az otthoni munkavégzés forradalmának, az akkor jósolt hosszútávú változás tévesnek bizonyult. A koronavírus persze rákényszerítette az embereket a távmunkára, de az azt követő évek a fokozatos visszatérésről szóltak, az irodába. Ez a jelenség viszont alighanem elérte a dolgozók ingerküszöbét, akik sokkal boldogabbak hibrid munkavégzéssel, mint a napi bejárással.

- Hirdetés -

Elszáll a teljes munkaidő

2020 előtt a munka szinte kizárólag irodai volt: sok tech-szakember nem kapott felhatalmazást arra, hogy otthonról végezze el a feladatát. A távmunka irányába történő elmozdulás 2022-re, vagyis arra az évre tehető, amikor a vállalatok kezdték erőltetni a visszatérést az irodába. A legtöbben ugyanakkor mind a mai napig nem teljes munkaidőben dolgoznak, és ez jó eséllyel így marad – legalábbis, ha az alkalmazottakon múlik.

Az Interesting Engineering az Indeed munkaközvetítő oldalra hivatkozva azt írja, a vállalatok bölcsen teszik, ha teljes munkaidőben nem tolják vissza az irodába a tehetséges szakembereket. A felmérések alapján a munkáltatók több mint 40 százaléka már felismerte, hogy a munkavállalók nagyra értékelik a távmunka lehetőségét, sőt, a technológiai szféra álláskeresőinek már csak egynegyede keres személyes megjelenést igénylő munkát.

A HR-csapatok ugyancsak tisztában vannak azzal, hogy a helyszíni munkavégzés követelménye korlátozhatja a tehetség beáramlását a cégekbe. Ez alól talán csak a légiközlekedési vagy védelmi szektor kivétel, hiszen ezek – érthető okokból – megkövetelik a teljes munkaidőt, ám ezt a céltudatos jelentkezők aligha firtatják.

Bár az irodába való visszatérés megkövetelése általában abból ered, hogy a vállalatvezetők lustának hiszik a távmunkásokat és azt feltételezik, hogy ebben a formában nem elég termelékenyek, a tanulmány megállapítja, hogy az irodába való visszatérés nem jó megoldás.

„Az egyik leggyakoribb érv, amit a vezetők felhoznak, hogy azért kell visszatérni az irodába, mert az majd segít a vállalati teljesítmény javításában, végső soron pedig a cég értékének növelésében. Az eredményeink nem támasztják alá ezeket az érveket” – összegezte Mark Ma üzleti adminisztrációs docens, a tanulmány vezető szerzője.

A távmunka nem mellesleg közvetlen összefüggésbe hozható a munkavállalók jólétével. A Tracking Happiness 2022-es tanulmánya szerint a home office lehetősége akár 20 százalékkal növelheti a munkavállalók boldogságát, míg az irodába való visszatérés csökkenti az elégedettség érzését. Az Indeed kimutatta továbbá, hogy ha egy cég lehetővé teszi a heti három-négy hibrid napot, nagyobb valószínűséggel fogja meg a munkavállalókat, hiszen azok egyre inkább elkerülik a távmunkát kilátásba sem helyező pozíciókat.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet