Németországban megváltozott a munkaidő-nyilvántartás

Felkészül Magyarország?

A Német Szövetségi Munkaügyi Bíróság 2022 szeptemberében úgy határozott, hogy a vállalatoknak Németországban kötelező nyilvántartaniuk minden alkalmazott munkaidejét, függetlenül attól, hogy hol dolgoznak, vagy milyen a munkaidő-beosztásuk. Ez az új rendelet most már hatályban van, ezért a vállalatoknak sürgősen intézkedniük kell a szabályok betartása érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy mit jelentenek ezek az új kötelezettségek, és hogyan tudják a vállalatok teljesíteni azokat.

Mit kell tennie a vállalatoknak

Először és legfontosabbként minden német székhelyű vállalatnak dokumentálnia kell az alkalmazottak munkaidejének kezdetét és végét, valamint a szüneteket és túlórákat – attól függően, hogy milyen munkaidőnyilvántartó-rendszert használnak. Ez lehet akár egy egészen egyszerű folyamat is, hiszen a DURABLE számos terméket kínál a könnyen kezelhető és átlátható nyilvántartásokra, például különböző kártyatartókat praktikus rögzítési lehetőségekkel. Termékpalettájuk kialakításakor mindig azt veszik figyelembe, hogy minél könnyebben használhatók legyenek, ezáltal például a belépőkártyák könnyen bemutathatók és leolvashatók lesznek, és nem vesznek el a táskák alján, vagy nem keverednek össze a többi kártyával.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A bíróság döntése szerint a vállalatvezetésnek és a munkavállalói tanácsnak közösen kell eldönteni azt, hogy milyen munkaidőnyilvántartó-rendszert alkalmazzanak. Ez biztosítja, hogy minden vállalkozás a saját szokásai szerint tudja számon tartani a munkaidővel kapcsolatos adatokat. Továbbá a bíróság kijelentette, hogy az adatvédelmi előírások miatt az elektronikus nyilvántartási rendszerek szerverjének Németországban vagy az EU-ban kell lennie.

Munkaidőnyilvántartó-rendszer beállítása
- Hirdetés -

- Hirdetés -

Sok vállalat még nem rendelkezik munkaidőnyilvántartó-rendszerrel, de ennek hadrendbe állítása egyszerű folyamat. Ha a vállalat már rendelkezik kártyás beléptetőrendszerrel, akkor a munkaidőnyilvántartó-rendszer könnyen csatlakoztatható hozzá.

A munkaidő-nyilvántartás rendszere működhet egy elektronikus rendszerben, vagy lehet papíralapú is.

Egy vállalatnál különböző rendszerek is alkalmazhatók, például elektronikus munkaidő-nyilvántartás az irodában, míg kézzel írott rendszer a home office-ban dolgozóknál.

A Német Szövetségi Munkaügyi Bíróság 2022. szeptemberi döntése értelmében a vállalatoknak Németországban kötelező nyomon követniük minden alkalmazottjuk munkaidejét. A vállalatoknak dokumentálnia kell a munkaidő kezdetét és végét, valamint az összes szünetet és túlórát. Az adatvédelem szempontjából a munkáltatóknak kötelezettségük az alkalmazottak munkaidejével kapcsolatos adatok rögzítése és feldolgozása. Bár a vezérigazgatók és vezető tisztségviselők mentesülnek az új szabályok alól, minden más alkalmazottnak kötelező betartani ezeket. Az új előírásoknak való megfeleléshez szükséges lépések megtételével a vállalatok elkerülhetik a potenciális jogi problémákat, és elősegíthetik az igazságos és egyenlő bánásmódot a munkahelyen.

DURABLE

- Hirdetés -