A logisztika jövője

A TIMOCOM és a Roland Berger közösen kiadott egy fehér könyvet, mely a fuvarozástechnológia fogalmának meghatározását és fejlesztését célozza meg a logisztikai ágazaton belül. A kiadvány azonosítja azokat a jelenlegi és fejlesztés alatt álló digitális technológiákat, amelyek befolyásolhatják és megváltoztathatják a teljes értékláncot a következő öt évben.

A fehér könyv azt is ismerteti, hogy hogyan profitálhatnak a logisztikai vállalatok az innovatív fuvarozástechnológiák alkalmazásából:

  • maximalizálhatják az árszintet és piaci részesedésüket azáltal, hogy új értékszintet biztosítanak ügyfeleik számára.
  • növelhetik működési és értékesítési folyamataik költséghatékonyságát az optimális adatforgalom kialakításával.
  • más piaci szereplők innovációit saját növekedési lehetőségeik kihasználására és bővítésére használhatják.

- Hirdetés -

A fehér könyv a következő három területre osztja fel a fuvarozástechnológiai szektort:

  • Integráció – ide sorolható a felhőalapú számítástechnika, valamint az olyan digitális ökoszisztémák, mint a logisztikai platformok vagy a blokklánc-főkönyvi technológiák, melyek célja a piaci szereplők összekapcsolása és a folyamatok szabványosítása.
  • Automatizálás – ebbe a kategóriába tartoznak a statisztikai, valamint a mobil rendszerek, pl. a 3D-nyomtatás, az önvezető járművek. Az automatizálás egyszerűbbé teszi a különféle előírások betartását.
  • Intelligencia – a big data kezelése és elemzése: az optimális szállítás és elosztás megtervezése céljából, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás a tervezésbeli különbségek előrejelzése céljából, valamint a szenzorika és a konnektivitás az árukövetés és -szortírozás céljából, a szállítási lánc valós idejű megjelenítésének érdekében.

„Olyan jövőben hiszünk, amelyben a Smart Logistics Systemhez hasonló integratív megoldások és a digitális transzformáció eredményeképpen ágazatokon átnyúlóan megvalósulhat az egységes hálózatépítés.” – magyarázta Tim Thiermann, a TIMOCOM ügyvezető igazgatója. A fennállása óta az új technológiákat támogató és a logisztikai ágazat digitális úttörőjének számító TIMOCOM meghatározó szerepet kíván betölteni az európai fuvarozástechnológiai szektor kialakításában. „Ennek érdekében 2030-ig mintegy 100 millió eurót fektetünk kutatás-fejlesztésbe.” – árulta el Thiermann. Tevékenységük olyan logisztikai alkalmazásokra fókuszál, amelyek elősegítik az európai logisztika digitális átalakulását.

„A digitalizáció radikálisan megváltoztatja a logisztikai ágazatot: nemcsak technológiai, hanem stratégiai szempontból is.” – mondta el a társszerző, a Roland Berger kapcsolattartója, Marc Pisoke. „A különböző forrásokból származó adatokat összekapcsoljuk, ezzel egy időben az automatizálás egyre hatékonyabb logisztikai folyamatokat tesz lehetővé. Ennek köszönhetően innovatív üzleti modellek, valamint egy moduláris logisztikai megoldásokat kínáló új szolgáltatókat összefogó, teljes ökoszisztéma jön létre. A már komoly múlttal rendelkező logisztikai vállalatoknak ezért megfelelően át kell alakítaniuk üzleti modelljeiket, hogy ne morzsolódjanak le a piacon.”

Timocom