A Sandvik Coromant nettó zéró célját a Science Based Targets kezdeményezés hitelesítette

A Sandvik vállalatcsoporton keresztül a Sandvik Coromant fémforgácsolási szakértő elkötelezte magát a rövid távú vállalati szintű, klímatudomány által meghatározott kibocsátáscsökkentés mellett a Science Based Target kezdeményezéshez (SBTi) csatlakozva. A Sandvik Coromant saját fenntartható vállalati céljait a Párizsi Megállapodás és az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai (SDG) alapelveihez igazodva, az SBTi kritériumainak megfelelően határozta meg, összhangban a szervezet üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és felelős gyártás gyakorlata iránti elkötelezettségével.

A CDP globális nonprofit szervezet, az ENSZ Global Compact, a World Resources Institute (WRI) és a WorldWide Fund for Nature (WWF) közötti együttműködés keretében az SBTi a klímatudományokkal összhangban meghatározza és ösztönzi a kibocsátáscsökkentés és a nettó zéró célkitűzések legjobb gyakorlatát. A kezdeményezés a vállalkozásokkal együttműködve segíti őket abban, hogy megtegyék a szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentéséhez szükséges lépéseket, és kihasználják azokat a környezeti, pénzügyi és üzleti előnyöket, amelyeket a tudományosan megalapozott klímacélok jelenthetnek. Az SBTi létrehozta a világ első vállalati nettó zéró kibocsátási szabványát annak biztosítása érdekében, hogy a vállalatok nettó zéró kibocsátási céljai olyan intézkedéseket eredményezzenek, amelyek összhangban állnak a nettó zéró kibocsátású világ 2050-ig történő elérésével.

A Sandvik vállalatcsoport részeként a Sandvik Coromant először 2021 decemberében vállalta, hogy az SBTi kritériumainak megfelelő célokat tűz ki, és elindította a szigorú hitelesítési eljárást, amelynek során az SBTi együttműködött a csapattal a célok új megfogalmazásában. Az SBTi hitelesítést követően a Sandvik Coromant számos felülvizsgált fenntarthatósági cél megvalósításán dolgozik.

- Hirdetés -

Először is a szervezet elkötelezte magát a nettó zéró kibocsátás elérése mellett. A nettó zéró kibocsátás figyelembevételekor az üvegházhatású gázok kibocsátása három területet érint. A Sandvik Coromant azt tervezi, hogy 2035-re eléri a nettó zéró kibocsátást az első és második részterület esetében, amely a Sandvik Coromant tevékenysége során közvetlenül, valamint a fűtés és energiaellátás révén közvetve keletkező kibocsátásokat foglalja magában. Célja, hogy 2050-re elérje a nettó zéró kibocsátást a harmadik részterületen, ahol a kibocsátás a létesítmény falain túli tevékenységekből származik, ilyenek például a nyersanyagtermelés és a beszállítói hálózaton keresztül generált kibocsátások.

A Sandvik Coromant azon is dolgozik, hogy 2030-ra megvalósítsa termékeinek visszaforgatását több mint 90%-os mértékben, a használt keményfém szerszámok újrahasznosítására vonatkozó visszavásárlási rendszere ennek a körforgásos stratégiának fontos részét képezi. A harmadik fenntartható vállalati cél közvetlenül a munkatársakkal kapcsolatos, és azt a kötelezettséget jelenti, hogy 2030-ra a Sandvik Coromant vezetői csapatának egyharmadában nők lesznek jelen.

„A tudományosan megalapozott célok vállalása fenntarthatósági stratégiánk fontos része”, mondta Patrik Eurenius, a Sandvik Coromant fenntarthatóságért felelős és EHS vezetője. „Az SBTi kezdeményezés elismertsége az elmúlt években exponenciálisan nőtt. Amikor regisztráltunk, körülbelül 3000 másik vállalat volt részese a kezdeményezésnek. Mára ez a szám csaknem megkétszereződött. Ahogy egyre több vállalkozás ébred rá a valóságra, amellyel bolygónk szembesül, és cselekszik a változás érdekében, az SBTi által nyújtott hitelesítés még fontosabbá válik.”

A Sandvik Coromant jelentős előrehaladást ért el fenntarthatósági céljai megvalósításában, és a 2019-es szinthez képest felére csökkentette az első és második területről származó szén-dioxid-kibocsátást. „A fenntarthatósági célokat már egy ideje beépítettük a gyakorlatunkba”, tette hozzá Eurenius. „Az SBTi tanúsítással bizonyíthatjuk elkötelezettségünket a gyártási váltás további kiterjesztése iránt. Mindenkit támogatni akarunk a fenntartható gyártás felé való átmenetben, ügyfeleinket, kollégáinkat, partnereinket és az érdekelt feleket egyaránt. Most már rendelkezünk a tudományos háttérrel, hogy ez megvalósulhasson.”

Sandvik Coromant