- Hirdetés -

- Hirdetés -

A valós idejű anomáliaészlelés új távlatokat nyithat hazánkban a kiberbiztonsági oktatásban

Újabb mérföldkőhöz és egyben innovatív alkalmazási területhez érkezett a Quadron hálózatelemzéssel és anomáliadetektálással kapcsolatos tudományos kutatása. Az új eljárás eredményeként a vállalat partnereinél egy olyan chatbot segítheti a számítógéppel dolgozó kollégákat, amely képes azonnal észlelni a kockázatos tevékenységet és beszélgetést indítani, melyben felhívja a figyelmet az elvégezni kívánt művelet lehetséges veszélyeire.

A legfrissebb kutatások szerint a kiberbiztonsági incidensek 95% továbbra is emberi hiba miatt következik be. Már csak ezért is kiemelt fontosságú, hogy a hálózatok és a szoftverek biztonságán túl a vállalatok nagy hangsúlyt fektessenek a számítógéppel dolgozó kollégák megfelelő oktatására is. Így az oktatás a Quadronnál is szinte a kezdetek óta kiemelt szolgáltatási terület, melyet a vállalat növekedésével párhuzamosan folyamatosan fejlesztettek.

„Ez az új fejlesztés követi a hálózaton dolgozó felhasználók számítógéphasználati szokásait, ami egyénenként különböző: függ pl. a személyes internetezési szokásoktól, a vállalaton belüli jogosultságoktól vagy attól, hogy melyik szervezeti egységnél dolgozik az adott felhasználó. A szoftver a begyűjtött adatokat folyamatosan elemzi, és a mesterséges intelligencia alkalmazásának köszönhetően folyamatosan fejlődik. Minél több adatot gyűjt, annál pontosabban profilozza az adott felhasználót, így egyre pontosabbá és gyorsabbá válhat a közbeavatkozás” – mondta el Szekeres Balázs, a Quadron műszaki igazgatója.

- Hirdetés -

„A kiberbiztonsági oktatásban elkerülhetetlenné vált a szemléletváltás, hiszen amire szükség van, az már túlmutat a néhány órás tréningeken és az e-lerningen. Mi a Quadronnál abban hiszünk, hogy egyrészt mindenkit arra kell megtanítani, amiben el van maradva vagy hiányosak az ismeretei, másrészt csak azon a területen kell fejleszteni, amivel a munkája során kapcsolatba kerül. Azaz az oktatást minden dolgozó esetében személyre kell szabni” – mondta el Solymos Ákos, a Quadron oktatási üzletágvezetője. „Ráadásul a hagyományos tréningek eredményét nehéz visszamérni, a pontos képhez látni kellene az oktatáson elsajátítottak alkalmazását a mindennapi gyakorlatban. Erre kínált tökéletes megoldást a viselkedéselemzésen alapuló anomáliaészlelés. A továbblépéshez a kérdés csak az volt, hogyan integráljuk ezt az oktatásba, hogyan adjuk át a lehető leggyorsabban a személyre szabott tanácsokat, figyelmeztetéseket az adott dolgozónak” – tette hozzá a szakember. A legkézenfekvőbb eszköz erre a chatbot, ami azonnali beavatkozást tesz lehetővé a kockázatosnak ítélt tevékenység észlelésekor. A virtuális beszélgetőtárs a figyelmeztetésen túl ráadásul a kapcsolódó segédletet, tananyagot is el tudja küldeni és kérésre időpontot is képes foglalni a soron következő tréningre.

„Az új fejlesztés pilot tesztelése már valós üzleti környezetben, a Quadron több partnerénél zajlik, folyamatosan bővülő felhasználói körrel. Nem eltitkolt célunk, hogy még idén piacra léphessünk ezzel a hazai szinten egyedülálló és innovatív szolgáltatással” – mondta el Gulyás Péter, a Quadron vezérigazgatója.

Quadron

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet