- Hirdetés -

- Hirdetés -

AI-chipgyártó céget vásárolhat az egyik legnagyobb japán bank

Képünk illusztráció!

Hamarosan megoszthatja a mesterséges intelligencia chipek piacát a Masayoshi Son vezette japán konglomerátum, a SoftBank Group, ami 100 milliárd dollárt szeretne összegyűjteni egy AI-chipes vállalkozásra. A projekt kódneve a japán mitológia teremtő istensége nyomán Izanagi, és azzal a szándékkal jöhet létre, hogy versenyre keljen az AI-chipgyártásban jelenleg piacvezető Nvidiával, miközben kiegészíti az ARM Holdingsot, amelyben a SoftBank mintegy 90 százalékos részesedéssel rendelkezik (és nem mellesleg szárnyal a tőzsdén).

A SoftBank 30 milliárd dollárt biztosítana a projekthez, és további 70 milliárd dollárt szerezne külső forrásokból. Utóbbi összeg a riport szerint potenciálisan közel-keleti szervezetektől érkezhet. Ez azért nem lenne meglepetés, mert ilyen üzleti modellt a SoftBank már korábban is alkalmazott, és a lépés párhuzamos lenne egy hasonlóval, amit Sam Altman, a Microsoft által támogatott mesterséges intelligencia úttörő OpenAI vezérigazgatója eszelt ki, igaz, teljesen más nagyságrendben: ő hétbillió dollárt szeretne összekalapolni egy AI-chipgyártó vállalkozásra.

Bár Son és Altman állítólag már tárgyaltak az OpenAI chipes projektjével kapcsolatos együttműködés lehetőségeiről, a Bloomberg szerint az Izanagi Projekt előbbi bankjának különutas vállalkozása lenne. Mind az OpenAI, mind pedig a SoftBank már most is profitál az AI iránti érdeklődés fellendüléséből és az előrejelzések szerint 2024-ben gyorsan növekvő AI- processzoreladásokból. Úgy tűnik azonban, hogy mindketten az Nvidia vetélytársai lennének, de az amerikai cégóriás az adatközpontokban az AI-hoz használt GPU-k terén szinte teljes piaci monopóliummal rendelkezik, így nagyon kemény ellenfél. Az Nvidia dominanciája jelenleg lehetővé teszi, hogy éves szinten akár megháromszorozza az eladásokat, miközben az árbevételből 50 százalékos nettó haszonkulcsot tesz zsebre.

A SoftBank igazgatótanácsának tagja, egyben az ARM vezérigazgatója, Rene Haas a beszámolók szerint máris Son tanácsadója a tervezett projektben, amelynek első lépése a Graphcore Ltd. brit AI-processzorgyártó vállalat felvásárlása lehet.

Gábor János, NEW technology

Akár ez is tetszhet