Átalakuló okosabroncs a fekete jég ellen

Egy nagyon újkori jelenség, az ún. fekete jég (vagyis az aszfaltot borító, szabad szemmel láthatatlan jégfilm) ellen hirdetett harcot a dél-koreai világvezető Nexen Tire Corporationnel együttműködő CONQUEROR. Az azonos nevű autógumit elsősorban a normál útviszonyoktól szinte megkülönböztethetetlen jegesedés ellen fejlesztették, de nagyfokú átalakíthatósága révén ez lehet az első, tényleg négyévszakos abroncs, amit semmilyen időjárási körülmény nem hoz zavarba – írja a Yanko Design.

Nem véletlenül kapta az okos jelzőt: a CONQUEROR beépített szenzoroknak köszönhetően, automatikusan alkalmazkodik az útviszonyokhoz. Fekete jég észlelése esetén például apró tüskéket „növeszt”, hogy biztosítsa a megfelelő tapadást.

A semmire sem hasonlító felületét a hópelyhek kristályos szerkezete ihlette: a mezők valójában deformálódó cilinderek, amelyek a hagyományos gumibordázatok légbeeresztő mechanizmusát végzik, miközben a tüskék az apró, de önálló lengéscsillapítással is rendelkező (lenti kép) hengerek tetején bújnak meg, hogy jegesedés esetén a futófelületre pattanjanak.

- Hirdetés -

Ez egy főleg téli időhöz optimalizált abroncs, amit – ha mindez igaz – okkal hívnak életmentő innovációnak. A gyártás és piacra lépés ideje, valamint az ár sem ismert egyelőre – viszont a Nexen megjelenése a projekt mögött több mint biztató. A koncepciót Yuchan Ahn, HoChul Shin és Eunseok Seo készítette.

Gábor János, Okosipar.hu