Az ABB világelső a folyadékhűtéses, IE5 hatékonyságú, szinkron reluktancia-motorral

Az ABB egy újabb világelsőséget ért el az IE5-ös hatékonyságú szinkron reluktanciamotorok (SynRM) fejlesztésében egy olyan új változat piaci bevezetésével, amely egyesíti az ultraprémium energiahatékonyságot a rendkívül jó tényleges teljesítményt nyújtó folyadékhűtés előnyeivel. Az új kialakítás kompakt helyigény mellett új mércét állít fel a nagy kimenti teljesítmény és a megbízhatóság tekintetében.

Az ügyfelek az IE5 SynRM folyadékhűtéses motorokat az energiaköltségek megtakarítására és a károsanyag-kibocsátás csökkentésére használhatják akár új projektekben, akár meglévő, kevésbé hatékony motorok azonnali kiváltásával. Ideálisan alkalmazhatók az iparágak széles körében, így például a tengerhajózásban alkalmazott hajtóműrendszerekben, a gumi- és műanyaggyártásban, valamint az élelmiszer- és italgyártásban.

Az IE5 SynRM folyadékhűtéses motorok egyik fő előnye, hogy sokkal hatékonyabbak, mint a jelenleg használatos, hagyományos, folyadékhűtéses indukciós motorok, ami fontos lehetőséget kínál az energiatakarékos technológiára váltó korszerűsítéskor. Az energiahatékonyság kulcsfontosságú a villanymotorok teljes tulajdonlási költségeinek (TCO) optimalizálásához, mivel a motor teljes élettartama alatt a működtetéshez szükséges energia költsége a motor TCO-jának mintegy 97 százalékát, míg a beszerzési költség körülbelül két százalékát teszi ki. Az IE5 motorok 40 százalékkal alacsonyabb energiaveszteségűek, mint az általánosan használt IE3 motorok. Ezen kedvező mutatónak köszönhetően, ha az IE3-as motorokat új, IE5-ös energiahatékonyságú motorokkal váltjuk ki, az új motorok megtérülési ideje gyakran rövidebb, mint egy év.

- Hirdetés -

A megbízhatóságot javítja a rendkívül hatékony hűtés, a hideg SynRM forgórész és a csapágyazáson lévő hűtőbordák, ami együttesen csökkenti a csapágyak üzemi hőmérsékletét. Ez a megoldás hozzájárul e kulcsfontosságú alkatrész élettartamának növeléséhez és a karbantartási igények csökkentéséhez.

A robosztus kialakítású motorok a nedvességet, szennyeződést és port kizáró tömítésekkel, valamint a porlerakódást megakadályozó sima külső felülettel rendelkeznek. Ez teszi őket tökéletesen alkalmassá olyan igényes alkalmazásokban, amelyeknél nagy fajlagos teljesítmény szükséges, de a hely korlátozott, mint például a tengerhajózásban alkalmazott hajtóműrendszerek és tolóhajtóművek. További előny, hogy ezen motoroknak nincs szükségük ventilátorokra vagy szellőztetésre, így nem gyakorolnak negatív hatást a környező légkörre, és nem bocsátanak ki hőt a környezetükbe. Ez jelentős előny a légáramlás-érzékeny folyamatokban, például a gumi- és műanyaggyártásban, valamint az élelmiszer- és italipari alkalmazásokban, például a csokoládégyártásban használt koncsóló gépeknél. Mivel a motorok nem rendelkeznek ventilátorokkal, a zajszint csökkenésével a munkakörnyezetet is javítják.

Stefan Floeck, az ABB IEC kisfeszültségű motorok divíziójának elnöke szerint: „Az ABB úttörő szerepet játszott mind a SynRM technológiának, mind az indukciós motorok folyadékhűtésének továbbfejlesztésében. Most az IE5 SynRM folyadékhűtéses motorunkban egyesítettük ezeket a fejlesztéseket, amelyekkel az ügyfeleink az alkalmazások még szélesebb körénél aknázhatják ki az ultraprémium hatékonyság előnyeit. Ez egy újabb világújdonság ebben termékcsoportban. Bevezetésére azt követően került sor, hogy az ABB piacra dobta a veszélyes ipari környezetre tervezett IE5 SynRM Increased Safety (fokozott biztonságú) villanymotorokat.”

A folyadékhűtéses IE5 SynRM magas kimeneti teljesítménye nagyobb tervezési rugalmasságot biztosít. Alkalmazásával a gépek úgy korszerűsíthetők, hogy azok azonos helyigény mellett nagyobb kimenő teljesítményt adjanak le, vagy kompaktabb telepítési helyigény mellett ugyanazt a teljesítményt nyújtsák.

Az IE5 SynRM folyadékhűtéses motorok jelentősen könnyebbek, mint a versenytársaik, így könnyen kezelhetők és telepíthetők. Egy 240 kW-os IE5 SynRM motor 315-ös keretmérettel 870 kilogramm, ami majdnem fele a hozzá mérhető IE3-as indukciós motor súlyának.

Az alumíniumházzal szerelt IE5 SynRM folyadékhűtéses motorok IEC 200-315 keretméretekben kaphatók, kérésre acélházzal is szállíthatók. A sokoldalú kialakítás lehetővé teszi, hogy a motorok kivételes teljesítményt nyújtsanak a 37 és 710 kW közötti teljesítménytartományban 400 V-on.

ABB / Okosipar.hu