Az agyi chippel rendelkező első ember már gondolattal irányítja az egeret

Kis lépésnek tűnik, pedig óriási eredmény a Neuralink kutatásában az, hogy az emberi kísérletükben résztvevő első páciens az agyi chip-implantátumával, a Telepathyval képessé vált egy PC kurzorának gondolati irányítására. A cél az, hogy lebénult betegek fizikai kontaktus nélkül, csupán a kognitív képességeiket felhasználva léphessenek interakcióba a világgal.

Elon Musk vállalata az X-en jelentette be január végén, hogy „az első ember megkapta az implantátumot a Neuralinktől, és szépen gyógyul. Az első eredmények ígéretes neurontüske-érzékelést mutatnak”. A hír meglepetésként érte a közvéleményt, hiszen az önkénteseket csak pár hónappal korábban kezdte toborozni a cég. Kifejezetten olyan személyek jelentkezését várták, akik nyaki gerincvelő-sérüléstől vagy amiotrófiás laterálszklerózistól (akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői idegsejtek pusztulásával járó betegségben) szenvednek. A kísérletre több ezer ember jelentkezett, és közülük egy már el is kezdte használni az implantátumot.

A Neuralink alapítója, Elon Musk pár héttel később már azt jelentette be, hogy a cég agyi chipjének első emberi alanya a jelek szerint teljesen felépült, és képes egy számítógépes egér kurzorát manipulálni kizárólag a gondolatai segítségével – írja a Reuters. A páciens a cég klinikai vizsgálatsorozatának, a PRIME (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface) programnak az első résztvevője, aki teljesen beültethető, vezeték nélküli agy-számítógép interfészt kapott.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ez a technológia lehetőséget biztosíthat arra, hogy maradandóan mozgássérült, adott esetben teljesen mozgás- és beszédképtelen személyek a kognitív képességeiket felhasználva léphessenek interakcióba különböző technológiai eszközökkel, például gondolatokkal irányíthassanak okostelefonokat, számítógépeket és egyéb eszközöket – idővel talán exoskeletonokat is. A megoldás egyébként nemcsak ebben úttörő, hanem a beültetés módjában is, hiszen az operációt nem orvosok, hanem egy kifejezetten a Telepathy műtéti beavatkozásaira épített sebészrobot végezte. A végső cél egyébként az, hogy a Telepathy chipek és azok továbbfejlesztett változatai ne csak agy-számítógép interfészként működjenek, hanem helyre is állítsanak korábban elvesztett képességeket: visszaadják például sérült betegek látását, beszédképességét vagy motoros funkcióit.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -