Az automatizáció a modern reakció a megatrendekre

Az ipari gyártás folyamatát számos megatrend alakítja, amelyekre a megfelelő válasz az automatizáció, a robotok hadrendbe állítása. Rumpler Ádámmal, a KUKA Hungária Kft. ügyfélmenedzserével foglaltuk össze a TECHference konferencián szerzett tapasztalatokat.

A kialakult helyzet miatt sokan nem tudtak részt venni az előadásodon. Hogyan foglalnád össze röviden a tartalmát?

- Hirdetés -

A KUKA-nál mi is nap mint nap tapasztaljuk a globális folyamatok okozta változásokat, amelyek már a mindennapjainkban is formálják és átalakítják a különböző gyártási technológiákat és fejlesztéseket, hozzájárulva a versenyképesség megtartásához.  Előadásomban ezeket a folyamatokat gyakorlati példákon keresztül mutattam be.

A megatrendek, mint például a demográfiai változások, a digitalizáció, az individualizáció, a környezeti erőforrások vagy éppen a gazdasági erők áthelyeződése erősen befolyásolják a globális folyamatokat. Mindezek hatással vannak a munkakörnyezetünk alakulására, és nem szabad megfeledkezni az ipar 4.0-ás fejlesztésekről és az automatizálásról sem, amelyek szintén kulcstényezők a jövő gyártásának kialakításában. A KUKA-nál folyamatosan előremutató fejlesztéseket végzünk annak érdekében, hogy mi magunk és partnereink is időben válaszolni tudjanak a piaci kihívásokra. Ilyen fejlesztés például az intuitív és vizuális programozás, a környezettudatosság, kisebb és erősebb robotmechanikák kialakítása, vagy akár egy teljesen a jövőbe mutató, mátrix alapú gyártóterület koncepciója.

Legutóbbi beszélgetésünkkor azt mondtad, hogy a KUKA-nál már realitás a „robotkolléga”, ez mit jelent pontosan?

A humán munkaerő és a robot együttműködik, az ember és a gép egymás mellett dolgozik. Az ember vezérli és felügyeli a termelést, a robot pedig elvégzi a fizikailag megterhelő feladatokat. Mindkét fél a saját speciális képességeit használja a munkafolyamatban: ez az ipar 4.0 egyik fő alapelve. Az ember mentesül a monoton, repetitív, fizikailag megterhelő folyamatok elvégzése alól, és olyan feladatokat lehet rábízni, mint a robotok üzemeltetése és programozása. Ipar 4.0-ás szoftverek segítségével pedig a robotok, de akár az egész robotcella „beszélni” tud, így a legfontosabb termelési adatok kinyerhetővé válnak a rendszerből. Ennek segítségével pedig preventív karbantartás vagy beavatkozás is elvégezhető a nem kívánatos állásidő elkerülésére. Véleményünk szerint a modern ipari gyártás folyamatában már nincsenek szétválasztva az automatizált és a kézi munkahelyek. Az emberek és a robotok együttműködve és optimális módon dolgoznak együtt – leválasztás, védőkerítés nélkül.

A mobil robotok alkalmazása egyre elterjedtebb globális és hazai szinten is. A KUKA-nál milyen megoldások vannak a logisztika területén?

A KUKA-hoz tartozó Swisslog csoporttal együtt folyamatosan dolgozunk a logisztikai feladatok továbbfejlesztésén, hogy az alapanyagok automatizáltan jussanak el a gyártósorra, beleértve az áru beérkeztetését és raktározását is. A hagyományos módon rögzített robotok egyik legnagyobb hátránya, hogy nem mobilisak. Az anyagmozgatásra szánt önjáró platformjaink (KMP) intelligensek, és képesek a gyár egyik pontjáról a másikra szállítani a kívánt árut 200 kg-tól 25 tonnáig. Ezekre a mobil robotokra akár robotkar is illeszthető, amivel egy mobil kiszolgáló egységet kapunk a hatékonyabb árumozgatáshoz vagy éppen a kiszolgáláshoz.

Az individualizált gyártást egyre inkább preferálják az iparban. A KUKA hogyan tudja segíteni ezt a folyamatot?

Egyértelmű, hogy a világgazdaság szabályai folyamatosan változnak. A lerövidült termékciklusok, a hálózatba foglalt gyártási láncok, a volatilis piacok és az erőforrások szűkössége csak néhány az új piacgazdaság meghatározó paraméterei közül. A jövőben a gyártóvállalatoknak egyre szorosabban kell igazodni az ügyfelek egyedi igényeihez, így tarthatják majd meg versenyképességüket. A vállalatoknak ügyfélközpontú üzleti modelleket kell kifejleszteniük, és intelligens, rugalmas ipari gyártás technológiákat alkalmazniuk. Ezt a partner igényeihez igazított tömeggyártás teszi lehetővé, ami nagyfokú automatizáltságot és digitalizált gyártósort kíván. Az egyedi ügyféligényekhez való ragaszkodás csak a moduláris termékpalettával érhető el a költséghatékonyság megőrzése mellett. Nagyon jó példa erre, ha egy autó konfigurációját képzeljük el: néhány extra hozzáadásával vagy megváltoztatásával rengeteg egyedi beállítás érhető el.  Tehát röviden összefoglalva: az ügyfél igénye maga az individualizáció. A kereslet megfelelő kezeléséhez, valamint a versenyképesség megtartásához moduláris termékpalettára, rugalmas gyártósorra és vállalatirányítási rendszerre van szükség. Szerintünk a mátrixgyártás a megfelelő válasz erre. Ez flexibilisen változtatható, mátrix elrendezésű gyártócellákból áll, és mobil robotokkal vannak összekötve a raktárak. A gyártásirányítási rendszer figyeli az anyagáramlást, a termékek és a gyártócellák állapotának követését IIoT-rendszerbe foglalva végzi.

Némethi Botond/NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -