Az intralogisztika fejlődése

A termelékenység fokozásához, a hatékonyság növeléséhez és a munkaerő-felhasználás javításához az intralogisztika innovációjára van szükség. Több lehetőség is adott a cégek számára, hogy optimalizálják a folyamataikat. Egyrészt a targoncák fejlesztésével – elektromos és belső égésű –, valamint az önjáró robotok alkalmazásával. 

Elektromos targoncák tarolása 

Az elemzők körében egyetértés van abban, hogy a targonca-akkumulátorok piaca 2020-ig – de valójában 2027-ig – még tovább fog növekedni. Az üzletág kihasználtságához meg kell érteni, mi mozgatja a növekedést, hová fog koncentrálódni a jövőben. 

- Hirdetés -

2009 és 2018 között a targonca-megrendelések globális szinten megduplázódtak – az USA-ban 1,5-szeresére növekedett ebben a periódusban. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok új gyártású eszköz van forgalomban, sok közülük elektromos, ezekhez pedig továbbra is szükség lesz akkumulátorokra. Elemzések szerint a következő régiókban fog növekedni a targonca-akkumulátorok kereslete: Amerika, Ázsia és a Csendes-óceán térsége, Európa, Közép-Kelet-Afrika. 

2018-ban az elektromos targoncák uralták a teljes piac 64%-át, ez a szám pedig azóta tovább növekedett. Mivel egyre több üzemben tartó dönt úgy, hogy lecseréli a belső égésű motorral rendelkező logisztikai eszközét elektromosra, ezzel együtt az akkumulátorok iránti igény is növekszik. 

Az ázsiai régió térnyerése 

Az ázsiai és csendes-óceáni térségben várható a legnagyobb növekedés a következő években. A különböző iparágaknak hatalmas az igénye az intralogisztika berendezések iránt, például az építőiparban, a bányászatban és az élelmiszerek mozgatásában. Mindemellett a technológiailag fejlett targoncák bevezetése lehetővé teszi a piac növekedését is a jövőben. Az ebben a térségben található anyagmozgató eszközök értékét 1,28 milliárd USD-ra becsülték 2018-ban, és ez a szám azóta csak tovább növekedett.  

A legnagyobb gyártók 2018-ban 

Ezek voltak a legnagyobb targoncagyártók 2018-ban: 

  • Toyota 
  • KION 
  • Jungheinrich 
  • Mitsubishi 
  • Crown Equipment 
Folyamatos fejlődésben 

A piaci igényekhez igazodva végzik innovációjukat a nagy targoncagyártók is. Ahogy az e-kereskedelem bővül, új elvárások keletkeznek, nagy sebességű raktározási környezetre van szükség a minél gyorsabb kiszolgálás érdekében. A felhasználók pedig egyre inkább fektetnek be elektromos meghajtású targoncákba, amelyek teljesítménye megegyezik vagy akár felül is múlják a belső égésű motorral rendelkező társaikat. 

Némethi Botond/NEW technology magazin

- Hirdetés -

- Hirdetés -