Az NSK csapágyak jelentős megtakarítást hoztak a snackgyár számára

Amikor egy nagy snackgyártó ismétlődő meghibásodást tapasztalt a vágósorok csapágyaiban, az NSK Life-Lube® csapágyegységekre történő átállás 130 000 eurót meghaladó megtakarítást eredményezett, elsősorban a termeléskiesés megszüntetésének köszönhetően.

A gyártási idő létfontosságú a feldolgozóiparban, így az élelmiszer- és italgyártásban is. Ebben az ágazatban sok vállalat egy nagy áteresztőképességen és szűk haszonkulcson alapuló üzleti modellt működtet annak érdekében, hogy a kiélezett piacon is versenyképes maradhasson. Ezért bármilyen nem tervezett leállás rendkívül káros hatással lehet a szűkre szabott jövedelmezőségre.

Jó példa erre az a snackgyártó, amely gyakran tapasztalt csapágyhibákat a folyamatkritikus vágósorokon. A helyzet mielőbbi megoldása érdekében az üzem az NSK szakértőihez fordult.

- Hirdetés -

Az NSK Hozzáadott Érték Programjának, az AIP-nek a részeként a helyszínen folyamattérkép-felmérést végeztek, amely a meghibásodott csapágyak az NSK tapasztalt mérnöki csapata általi vizsgálatát is magában foglalta. A felmérés megállapította, hogy a vágosori csapágyak problémáját a tisztítás miatti kenőzsír kilökődés okozza. A probléma miatt hathetente kellett csapágyat cserélni a betervezett rutin karbantartások során, hogy megelőzzék a nem tervezett leállásokat. A meghibásodások azonban néha éppen a tervezett karbantartás előtt léptek fel, ami értékes gyártási időbe került, évente hat számjegyű költségnövekedést okozva.

Az NSK azt javasolta, hogy a használt csapágyakat a vállalat Life-Lube® szerelt csapágyegységeire cseréljék le. A Life-Lube® sorozat az NSK Silver-Lube® hőre lágyuló (festékmentes) házainak korrózióállását a szilárd kenőanyagot tartalmazó Molded-Oil egységek kiváló tömítési és kenési jellemzőivel kombinálja. Ez a szabadalmaztatott keverék kenőanyagból és olajaffinitású poliolefin gyantából áll. A zsír hosszú időn keresztül folyamatosan és stabilan szabadul fel, tisztán tartva a gyártási környezetet, mivel nincs szükség utánpótlásra és a kenőanyag sem tud kiszabadulni.

A Life-Lube® egységek kifejezetten olyan alkalmazásokhoz készültek, ahol elkerülhetetlen a vízzel és technológiai folyadékokkal való érintkezés, és ahol hosszú kenőanyag-élettartam szükséges. Az NSK ezért a Life-Lube®-ot jelölte meg optimális megoldásként a snackgyár és annak mosószer alapú lemosási eljárásai számára.

Az NSK a Life-Lube® szerelt csapágyegységek kipróbálását javasolta a snackgyár három vágósorának egyikén, ahol a monitoring során eldönthető annak alkalmassága. Egy év elteltével a csapágyak továbbra is jól, meghibásodás nélkül működtek, vagyis teljesen megszüntették a a nem tervezett leállásokat. A jóval alacsonyabb alkatrész- és karbantartási költségek mellett az üzem lenyűgöző, 134 478 eurós éves megtakarítást ér el. Ennek a sikernek köszönhetően az NSK Life-Lube® szerelt csapágyegységei kerültek a snackgyár másik két vágósorába is.

NSK