Bálnamegfigyelés műholdról: új módszerrel óvják a tengeri óriásokat

Eddig követhetetlen mozgásokat, viselkedésmintákat és reakciókat tudnak leszűrni a bálnák műholdas megfigyelései alapján, és ez akár a kihalástól is megmentheti az állatokat. Az amerikai Oregon Állami Egyetem (OSU) és a Telonics olyan nyomkövető eszközt fejlesztett, amivel elég megjelölni a tengeri emlősöket, és máris követhetővé válnak – a világűrből.

A The Engineer arról számolt be, hogy ez a megoldás sokkal hatékonyabban felvázolja a tudósok számára, hogy a bálnák egyedei vagy csoportjai milyen módon reagálnak az emberi tevékenységre, például a hajóforgalomra és a katonai radarokra. A fokozódó tengeri közlekedés egyre nagyobb rizikónak teszi ki a bálnákat, hiszen gyakran tartózkodnak a felszín alatti 30 méteres veszélyzónában. Mivel ezeket elég sűrűn keresztezik hajózási útvonalak, komoly kockázata van az ütközéseknek és az állatok számára akár végzetes baleseteknek.

 „Az új nyomkövető eszközök egyik legnagyobb előnye, hogy elárulják: a bálnák mennyi időt töltenek a veszélyes zónában a vándorlásuk során” – magyarázta Daniel Palacios, az OSU Tengeri Emlőskutató Intézetének a bálnák élőhelyeivel foglalkozó docense. „Ezekkel az információkkal jól azonosíthatjuk a kockázatos területeket, így megalapozottabb döntéseket hozhatunk a védelmük érdekében, és megóvhatjuk őket az ütközésektől.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az ún. RDW címkéket új tudományos területeken, például a tengeri emlősök fiziológiájának, viselkedésének, ökológiai és védelmi igényeinek kutatására használhatják – fűzte hozzá Ladd Irvine, az OSU tudományos munkatársa. „A bálnák több mint száz kilométert tudnak megtenni egy nap alatt, ezért a hagyományos megfigyelési módszerek nem elég megbízhatóak ahhoz, hogy pontosan nyomon kövessük, merre járnak, vagy mit csinálnak – ellentétben az RDW címkékkel, amik lehetővé teszik, hogy velük tartsunk, miközben az életüket élik.”

Az új nyomkövetőkben lévő nyomás- és gyorsulásmérő szenzorok lehetővé teszik, hogy több hónapon keresztül műholdról figyeljék a bálnák mozgását, beleértve a vertikális alámerüléseket, majd felszínre töréseket is. Az RDW szoftvere mindenről viselkedéstani összefoglalót készít, sőt, idővel alkalmazkodik az állattal kapcsolatos kulcsfontosságú eseményekhez is. A kritikus fontosságú adatok kinyeréséhez elég megjelölni az állatot például a hátúszója közelében, és indulhat a megfigyelés. A módszert eddig 14-14 púpos és kékbálnán tesztelték sikerrel, Dél-Kalifornia partjainál.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#