Beépített 3D nyomtatóval növeszti saját hosszát és tömegét a robotkígyó

Önmaga mind hosszabbra, keményebbre és nehezebbre növelésére képes robotot alkottak a Fondazione Technológiai Intézet kutatói. Az olasz tudósok kígyószerű eszköze a FiloBot, ami egy integrált 3D nyomtatási technológia (beleértve az adagolómechanizmust és a rajzolóegységet) segítségével úgy növeli meg hátulról a saját hosszát, ahogy a feje forog. Az önállóan hosszabbra nyúló robot testében fut egy cső, benne a nyomtatható, plasztik töltőanyaggal – ahhoz hasonló módon, ahogy egy tollbetét rejti a tintát.

A Science-ben bemutatott FiloBot a mászó növényektől merített ihlet nyomán programozható úgy, hogy a fény felé vagy a gravitáció ellenében növekedjen. A gép a rendelkezésre álló támasztéktól függően is képes módosítani a növekedését. Könnyebb testet és gyorsabb növekedést tud kialakítani például akkor, ha van egy erős támaszték, amelyen felmászhat, de keményebb testet is létre tud hozni, ha a támaszok gyengék vagy hiányosak.

A csapat szerint ez az atipikus növekedési képesség segíthet a robotnak átkelni göröngyös terepen, sőt, akár szakadék felett is, így a képességei hasznosak lehetnek olyan sajátos szcenáriókban, amilyenek például a katasztrófaelhárítás vagy a környezetszennyezés mérése során, veszélyes területeken fordulnak elő.

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu