- Hirdetés -

- Hirdetés -

Beszáll az önvezetésbe a John Deere

- Hirdetés -

Minden lehetőséget megragad az autonóm traktorok fejlesztéséért a John Deere: a cég bejelentette, hogy felvásárolta korábbi partnerét, a robotok valós idejű feladatmegoldásán dolgozó SparkAI-t. A New York-i startup és a mezőgazdasági gépgyártó nem hozta nyilvánosságra az adásvétel pénzügyi feltételeit – írja a The Robot Report.

Willy Pell, a szintén a John Deere-csoporthoz tartozó Blue River Technology autonómiáért és új vállalkozásokért felelős alelnöke és Michael Kohen, a SparkAI alapító-vezérigazgatója a LinkedIn-en erősítette meg a tulajdonosváltást. A 2020-ban alapított SparkAI korábban 7,3 millió dollárt gyűjtött össze olyan befektetőktől, akik fantáziát láttak az ún. „ember a hurokban” (human-in-the-loop) technológiájában. A traktorokat ebben az esetben is mesterséges intelligencia irányítja, viszont lehetővé teszi a fejlettebb gépi tanulást zord környezetekben – amilyen például egy nagy kiterjedésű farm lehet.

A következetesen magabiztos és biztonságos döntésekhez a vezető nélküli traktor automatikusan felhívja a SparkAI szolgáltatását, és REST API-n keresztül átadja a helyszíni képeket, illetve egyéb metaadatokat. A cél a helyszínen nehezen megítélhető részletek távoli megoldása, valós idejű döntés támogatásával.

Ezt két kulcsfontosságú komponens összehangolásával érik el:
  1. Kognitív beleszólás a szükséges esetekre kiképzett szakemberektől.
  2. Saját szoftveralapú döntéshozatali rendszer eredményeire támaszkodás.

A SparkAI lényegében egy állásfoglalást küld vissza az autonóm traktornak, ami kombinálja azt a meglévő ismereteivel, így biztonságos és egyértelmű cselekvés valósul meg – a cég szerint csupán néhány másodperc alatt, és erre a rendszer a nap 24 órájában akár több ezer alkalommal is képes. A SparkAI-nak tehát nem az a szerepe a munkafolyamatban, hogy átvegye a vezérlést, és távolról irányítsa az autonóm traktort, hanem az, hogy olyan helyzettől függő jelzéseket adjon neki, amelyek hiányoznak az eszköztárából a magabiztos döntésekhez.

 „A Spark mindent felgyorsít, amit csinálunk. Képesek leszünk hamarabb és jobb minőségben, kevesebb munkával szállítani a termékeket” – mondta Willy Pell. „Amikor automatizáljuk az emberi beavatkozást igénylő eszközöket, azt olyan nagyszerű adatkészletekkel tudjuk megtenni, amelyek számos helyzetben és környezetben jellemeznek egy adott problémát. Mindeközben értéket adunk az ügyfeleknek, és még többet tanulunk a technológiánkról, valamint a környezetről, hogy az ismereteket egy újabb növekedési területen használjuk fel.”

A John Deere részéről messze nem ez az első önvezetéssel kapcsolatos bevásárlás: tavaly májusban számos szabadalmat és egyéb szellemi tulajdont vett meg a Light cégtől, ami autonóm járművek mélységérzékelésére és kamera alapú szenzorokra specializálódott. Ezt megelőzően közös vállalatot is alapítottak a félautonóm permetezőgépeket fejlesztő, kaliforniai GUSS Automationnal, még korábban pedig 250 millió dollárért vásárolták fel a traktorok autonóm vezetéstechnológiáját fejlesztő Bear Flag Roboticsot.

Gábor János, NEW technology

Akár ez is tetszhet