Bioüzemanyagra vált Skandinávia legnagyobb tömegközlekedési vállalata

A Skandinávia négy országában működő Nobina tömegközlekedési szolgáltató a dízelt bioüzemanyagra váltva csökkenti egy év alatt nyolcvan százalékkal szén-dioxid-kibocsátását Helsinkiben. Az átállási folyamat már javában zajlik – közölte az Intelligent Transport.

Nobina: Négy országban 13 000 alkalmazottal Skandinávia legnagyobb tömegközlekedési szolgáltatója vagyunk. Naponta egymillió ember választja a fenntarthatóbb utazást velünk. Utasainkkal és ügyfeleinkkel együtt egyedülálló lehetőségünk van arra, hogy változtassunk. Fenntartható felelősségvállalással és innovációval, amelyek hozzájárulnak a fosszilis anyagoktól mentes utazáshoz. Együtt minden nap mozgásban tartjuk a társadalmat.

A Helsinki tömegközlekedési rendszerét irányító hatósági szervvel (HSL) együttműködve a Nobina új típusú üzemanyagra áll át: biodízellel váltja ki a korábban felhasznált évi hárommillió liter gázolajat. A hagyományos dízelről történő átállás egy év alatt 80 százalékkal csökkenti Helsinki éves szén-dioxid-kibocsátását. Ez azzal egyenértékű, mint ha egy év alatt ötvenegyszer ingáznánk Finnország legészakibb pontja (Nuorgam) és a legdélebbi csücske (Tulludden) között autóval. A magát „fosszilis anyagoktól mentes utazás motorjaként” hirdető Nobina 2030-ra kitűzött célja az, hogy megvalósítsa a fosszilis energiahordozókat teljesen kizáró, fenntartható utazást.

- Hirdetés -

„A Nobina büszke arra, hogy a HSL-lel karöltve egy fenntarthatóbb társadalom megteremtésén dolgozik. A fenntartható utazás megteremtésével beváltjuk utasainknak tett ígéretünket. A szóban forgó váltás kiváló példája annak, hogy hogyan dolgozunk ennek a vállalásnak a teljesítésén”, mondta Petri Auno, a Nobina Finnország ügyvezető igazgatója.

„A Nobinánál a fenntarthatóság magától értetődő, és örülök, hogy a HSL-lel közösen világos fenntarthatósági stratégiát határoztunk meg, most pedig együtt dolgozunk ennek kivitelezésén”, tette hozzá Peter Avenberg, a Nobina fenntarthatósági igazgatója.

Vörös István, Okosipar.hu