CBN: Kemény anyagok gazdaságos megmunkálása a Hornnal

Rövidebb megmunkálási idő, magas felületminőség, elhagyható köszörülési munkák. Mindez csupán három azon előnyök közül, amiket a kemény anyagok geometriailag meghatározott vágóéllel történő megmunkálása kínál a felhasználóknak. A szerszámtechnológia terén jelentős tudással rendelkező Paul Horn GmbH számos szerszámmegoldást kínál az 56 HRC-nél keményebb acélok gazdaságos megmunkálásához. A horonymarás terén a CBN vágóalapanyag már bizonyított. A CBN alapanyagok mellett speciális, nagy teljesítményű bevonattal ellátott tömör keményfém marókat is használnak a megmunkáláshoz. 

A CBN (köbös bór-nitrid) a Föld második legkeményebb anyaga a gyémánt után. Megfelelő használat mellett a CBN-ből készülő szerszámok sokkal lassabban kopnak, mint más szerszámanyagok. Ezek a szerszámok nagyobb alaki és méretpontosságot tesznek lehetővé, mindemellett pedig 70 HRC keménységi szintig megbízhatóan munkálják meg az acélt. A CBN nem rendelkezik különböző minőségi fokozatokkal. A megkülönböztetésre a CBN térfogatrésze, a felhasznált töltőanyagok, a szemcseméret és a kerámia vagy fémes kötőanyagok (nikkel/kobalt) szolgálnak, melyeknek köszönhetően különféle CBN formulák jöhetnek létre. A Horn számos szerszámrendszere felszerelhető CBN-alapú betéttel. Az esetek többségében ezek speciálisan az adott alkalmazáshoz igazított szerszámok, azonban a Horn ezzel a rendkívül kemény alapanyaggal ellátott, sztenderd szerszámokat is kínál.

A CBN vágóanyagokkal végzett kemény megmunkálás általában szárazon történik. Mindez azért lehetséges, mert a vágóanyag jelentős hőtűrő képességgel rendelkezik, és a forgácsképződési zónán belüli magas hőmérséklet pozitívan hat rá.

- Hirdetés -

Az elégtelen hűtőfolyadék-ellátás, vagy a megmunkálás megszakítása nagymértékű, termikus feszültséget hoz létre a váltólapkák szerkezetében, ami szerkezeti repedéseket és a lapka tönkremenetelét eredményezheti. Kemény acélok száraz megmunkálása során a nyírási zónában keletkezett hő hatására az acél meglágyul. A nyírási zónában keletkező hő túlnyomó része a forgáccsal együtt távozik, ebből kifolyólag nem jut át a munkadarab belsejébe, így a szerszám vágóélét sem befolyásolja a nagy hőmérséklet. Miközben a keményfém szerszámok 800 Celsius fok körül jelentősen veszítenek a keménységükből, a CBN tulajdonságai szinte változatlanok maradnak még 1200 Celsius fokon is. Ekkora hőmérsékleten egy további fontos szempont a kémiai stabilitás.

Előnyök sora

A geometriailag meghatározott vágóéllel és CBN-nel kombinált kemény megmunkálás számos előnnyel bír a köszörüléssel szemben. Ezzel az eljárással nagy fémeltávolítási sebesség érhető el, ami rövidebb megmunkálási időt eredményez. Hagyományos gépek is használhatók CBN-nel, így a munkadarab teljes körű megmunkálása biztosított. Egy esztergagépen akár még komplex kontúrok is előállíthatók vele. Ezzel szemben a köszörülés során a követ nagy pontossággal kell felprofilozni. A kemény fémek esztergálásával elérhető magas felületminőségnek köszönhetően nincs szükség további köszörülési munkákra.

Forrás: HORN

Edzett acélok tömör keményfém szármarókkal történő megmunkálására a Horn egy speciális maróprogramot fejlesztett ki a DS marórendszerekhez. Ez a különleges geometria gondoskodik az 50 és 70 HRC közötti keménységű munkadarabok magas minőségű megmunkálásáról. A speciális TS3E bevonattal kiegészítve, a szerszámok hosszú élettartamot biztosítanak a magas, maximális üzemi hőmérsékletnek köszönhetően.

A Horn komoly tapasztalattal rendelkezik a precíziós szerszámok bevonatolása terén. A nagyobb hatékonyság elérése érdekében a vállalat mérnökei folyamatosan kutatják és fejlesztik az új és meglévő bevonatokat. Egy mindössze néhány mikrométeres bevonatvastagság akár 1000 százalékkal vagy még annál is jelentősebb mértékben növelheti a tömör keményfém szerszámok élettartamát.

HORN

- Hirdetés -