CES 2022: légből kapott egészség az Airthingstől

Bár a cég legfontosabb küldetése továbbra is a füstérzékelés kiszolgálása lesz (sokkal hatékonyabban, mint eddig bármilyen eszköz), az idei CES-en bemutatott új készülék már páratartalmat, rákkeltő vagy szívrohamot okozó légnemű anyagokat, erdőtüzeket, külső-belső levegőminőséget, radongáztartalmat is mér. A hasznos aprósághoz ingyenes telefonapplikációt is kapunk – ennek segítségével felismerhetjük, ha a környezetünk levegőjének összetétele kedvez a vírusok terjedésének.

Az Airthings még 2020-ban vonta magára a világ figyelmét azzal a szolgáltatással, ami képes volt belső terek víruspotenciáljának mérésére. Azóta ennél is tovább mentek, és nagyon úgy tűnik, hogy szemet vetettek a szén-monoxid-mérők piacára, hiszen két év alatt két nagyon kompakt új készyüléket sikerült alkotni, és mindkettő paradigmaváltónak ígérkezik a káros gázok monitorozásában.

Az Egyesült Államok területén 199 dollárért (kb. 63 ezer forintért) már megrendelhető View Pollution detektálja a városi szmogot és akár a távoli erdőtüzeket is, illetve képes a részecskék nyomon követésére, a jó eséllyel allergén, esetleg asztmarohamot okozó légnemű anyagok mérésére és kimutatására. Szintén a CES-en debütált a 299 dolláros (94 ezer forintos) View Plus, amivel a cég sikeresen kombinálta gyakorlatilag minden eddigi innovációját, a Wave sorozattól a fentebb írt View Pollutionig. A légszennyezettség, a szén-dioxid, a pára, a pollenek és a légnyomás mértékének jelzése mellett ez az eszköz képes a vírusok és a radon potenciális jelenlétének kimutatására.

- Hirdetés -

A pontos adatokat és grafikonokat a készülékhez letölthető applikáció jeleníti meg – nyilván nemcsak otthon, a mérőegység közelében, hanem bárhol a világon –, és együttműködik a Google, illetve az Amazon asszisztensével, sőt, beállíthatunk rajta értesítéseket, riasztásokat is.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet