- Hirdetés -

- Hirdetés -

Dél-Korea szállítaná a világ első szilárdtest-akkumulátorát EV-k számára

A távol-keleti ország elnöki hivatala közleményben tudatta, hogy 2030-ig 20 billió won (kb. 15 milliárd dollár, vagyis 5100 milliárd forint) értékben készül befektetni a világ első olyan szilárdtest-akkumulátorainak gyártásába, amelyeket elektromos járművekbe szánnak. A Bloomberg által is közzétett, majd Yoon Suk Yeol elnök által nemrég közzétett ambiciózus tervet az állami és a magánszektor közösen fogja végrehajtani.

A nagy hírveréssel bejelentett koncepció tényleg az eddig leginkább csak laboratóriumi körülmények között működő technológiáról szól. A szilárdtest-akkumulátorok a szerves oldószerekből álló folyékony elektrolitok helyett szilárd elektrolitokkal (pl. kerámiákkal, üveges anyagokkal, polimerekkel) és elektródákkal rendelkeznek. Az ilyen típusú akkumulátorok az utóbbi néhány évben az elektromos járművek mellett rohamosan fejlődtek, és sokan az akkumulátortechnológia következő generációjaként emlegetik őket, viszont gyártástechnológiai szinten még rengeteg körülöttük a kérdőjel. Ezeknek legalább egy kritikus részére találhattak választ a dél-koreaiak, ha ekkora összeget hajlandók áldozni a technológia felépítésére.

A szilárdtest-akkumulátorok hihetetlen biztonságot és viszonylag alacsony gyártási költségeket jelentenének az EV-k piacán, ahol pont az volna a legnagyobb fegyvertény, hogy nem folyékony maggal rendelkeznek, mint a mai modern akkumulátorok, hanem szilárddal. A megoldásnak számos előnye van, többek között az, hogy ilyen akkumulátorokat kisebb méretben, kevesebb nyersanyagból is elő lehet állítani, ráadásul sokkal kevésbé lennének gyúlékonyak és környezetszennyezők. Mindez persze csak akkor lehetséges, ha Dél-Korea kellően tartós és tényleg hatékony konstrukciót tud letenni az asztalra. Jelen állás szerint azt tervezik, hogy a következő öt évben megnégyszerezik a katódanyag-gyártási kapacitásukat, és 2025-től a lítium-vas-foszfát akkumulátorok kereskedelmi méretű termelésébe is belefognak.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Max Planck Polimerkutató Intézet kutatói épp márciusban jelentették be, hogy megtalálhatták a módját annak, hogy a szilárdtest-akkumulátorokat hosszabb élettartamúvá tegyék. Sőt, egyes tanulmányok egészen 2019-ig visszamenőleg azt állítják, hogy az újonnan kifejlesztett akkumulátorok egy napon felválthatják a mindig is népszerű lítium-ion akkumulátorokat.

Gábor János, NEW technology

Akár ez is tetszhet