- Hirdetés -

- Hirdetés -

Egyedi megoldások és innováció a fejlődés kulcsai

- Hirdetés -

A termelés automatizációja már az Ipar 4.0  előtt is az érzékelés, visszacsatolás, korrekció szentháromságára épült fel. Igaz a korábbiakban ennek a szabályozási folyamatnak még volt egy megkerülhetetlen humán komponense. Az összetett rendszerek kivitelezése számtalan specialista szoros együttműködését igényli, azonban a gyártók nagy része a komplexitás megjelenésére szakosodással reagált, amely ugyan csökkentette a rájuk eső költségeket, viszont kevésbé tette őket alkalmassá a teljes szisztéma áttekintésére és sikeres megvalósításra.

Az egyik alapigazság, amelyet az Unicomp Kft. korábban felismert: minden megoldás egyedi, hiába épült fel szabványos elemekből, a finomhangolás, speciális igények figyelembevétele továbbra is megmaradt.

A vállalat megérdemelten vívott ki ismertséget nagy nevű  gyártócégeknél minőségi megoldásaival, de többek közt az agrár fronton is elért sikereket az innováció motorjaként. A jelenlegi gazdasági helyzetben a kutatás-fejlesztés egyre inkább felértékelődik, amelyben a vállalat élen jár, és innovációk sorát mutatják be – ezekből mi most kettőt emeltünk ki.

Információ azonnal

Bár az Ipar 4.0 teljes automatizálással, az emberek maradéktalankivonását hozhatja az ipari termelésben, az átmenet még sokáig eltart és a humán munkaerő jelenléte sokáig része lesz még a folyamatnak. Az emberekkel kiegészített termelési folyamat legfontosabb feladata a tájékoztatás, amire leginkább az Uniboard kijelző-menedzser képes, amelynek segítségével akár végtelen számú felületet kezelhetünk egyszerre. Hasonló termékeket eddig csak nagyobb vállalatok gyártottak, akik rendelkeztek a megfelelő hardver állománnyal, viszont árazás tekintetében kevésbé versenyképesek és komoly problémát jelent számukra, az ügyfelek egyedi igényeinek rugalmas figyelembevétele.

A fejlesztés egy letisztult webes felület (HTML5 alapú), amely bármilyen operációs rendszeren képes működni, kliens oldala semmilyen telepítést nem igényel. A központi rendszer kezeli az összes parancsot, vagyis centralizáltan lehet menedzselni az összes klienst. Az adaptív struktúra a felhasználók számára szabadságot, kényelmet és átláthatóságot eredményez. A tartalmak lehetnek előre időzített, naptárban előjegyzett anyagok, illetve ipari rendszerek kimenetei, melyet a rendszer a kívánt gyakorisággal frissít.  Az alkalmazó cég a saját igényei szerint kiválaszthatja, milyen hardvert használ: tévét, tabletet vagy okostelefont – amelyik leginkább szolgálja a saját céljait.

A megjelenített felületek pedig aszimmetrikus módon működhetnek, azaz különböző műveletek elvégzésére van lehetőség azonos időpontban. A tárhely mérete nem korlátozott, a gyors feladatvégzés érdekében pedig a „drag and drop” módszerrel végezhetők a műveletek.

A márkafüggetlenség további szabadságot garantál, ugyanis bármilyen eszközzel kompatibilis – nem szükséges a meglévő kellékeket hozzáigazítani. A rendszer igen rugalmas, akármelyik kijelző integrálható. Továbbá a fejlesztésekre is adott a lehetőség, igény szerint bármilyen változtatás eszközölhető rajta.

Az egyszerű kezelhetőség az egyik legnagyobb versenyelőnye. Nem szükséges a használatához számítástechnikai képzettség, elegendő csupán az alapvető programok ismerete. Az informatikusoknak sem kell különösebben beavatkozni, gondozni a rendszert, mivel nyílt webes HTML5 szabványra épül, az alkalmazó hálózatán nem kíván speciális beállításokat. Az ipari termelésben nagyon fontos az adat visszacsatolás, az általános, balesetvédelmi és termelési információk: a darabszám, a selejtes eszközök számának nyomon követése történik meg. A rendszer elérhetővé, kezelhetővé tesz olyan adatokat, statisztikákat és elemzéseket, amelyek által a cégünk tovább fejlődhet. A rendszer futhat felhő alapon, amely olcsóbb és folyamatos támogatással jár, de saját szerveren is működhet, ha a vállalat biztonsági előírásai megkövetelik azt.

Megoldás a logisztika problémáira

A logisztikában komoly kihívást jelent a megfelelő időzítés, gyakran szállítójárművek torlaszolják el a rakodóudvar bejáratát, máskor pedig üresjárattal szembesülnek az üzemeltetők. Az UniGate optimalizálja a folyamatot, így megoldást kínál erre a problémára. A kamion behívó rendszerrel tökéletesíthetők a mindennapi folyamatok, ami azt jelenti, hogy megfelelő időzítéssel a rakodási kapacitást maximálisan ki tudjuk használni, nincs üresjárat és nincs torlódás sem.Működése tekintetében az egyszerűségre törekedtek a fejlesztők. A partnerek kapnak egy belépési pontot, amelyen keresztül hozzáférnek a rendszerhez és be tudják vinni a szállítással kapcsolatos információkat – szállítmány, gépkocsi és járművezető adatait stb. A fogadó állomás jelzi, mekkora kapacitással rendelkezik, hány járművet tud fogadni órás bontásban, és felajánlja az optimális érkezési időpontot. A rendszer SMS-ben irányítja a sofőröket az előjegyzés, vagy érkezési sorszám alapján a teljes folyamat során, legyen az szállítás, rakodás vagy adminisztratív ügyintézés.

A kommunikációs akadályok kiküszöbölésének érdekében a rendszer 11 különböző nyelven fut, mely igény szerint tovább bővíthető. Az előre felvitt adatok segítségével biztosíthatjuk, hogy külföldi munkatársaink anyanyelvükön kaphassák az instrukciókat. A rendszer felügyeli a pakolási kapuk kihasználtsát. A rakodási vagy szállítási idő túllépése esetén figyelmeztetést ad az UniGate-t felügyelő személynek, amely akár automatikusan fordított üzeneteket is küldhet a rakodást végző járművezetőnek. A szoftver minden adatot tárol az összes munkafázisról – kezdeti és végpontjáról, ezekből statisztika készíthető, amelyből levonhatók a megfelelő következtetések, a késések orvosolhatóak és a logisztika optimalizálhatóvá válik.

Unicomp Informatikai Kft.

Akár ez is tetszhet