Egyszerű a megoldás a logisztikai kihívásokra

A gyártók továbbra is küzdenek a munkaerőhiánnyal. Az automatizálás már nemcsak egy romantikus álom, hanem elengedhetetlen eszköze a vállalatoknak – írja blogjában az A3. A UKG Workforce Institute által a közelmúltban végzett vizsgálat kimutatta, hogy a világjárvány előtt a gyártók körülbelül 38 százaléka küszködött a megfelelő munkaerő megtalálásával, de ez az arány mára már 54 százalékra emelkedett – áll a Workforce Institute kutatásában. E számok ismeretében a rugalmas automatizálás beépítése a látásvezérelt robotika (VGR) formájában a hulladékgyűjtés területén számos előnnyel kecsegtet.

Az erősen szennyezett vagy veszélyes anyagok mozgatása egy autonóm mobil robotra (AMR) vagy egy együttműködő robotra (cobot) bízható, a munka ezáltal biztonságosabbá és könnyebbé válik. Emellett pedig a dolgozókat felszabadítja, és más értékteremtő folyamatra koncentrálhatnak.

Válasz a bizonytalan piaci helyzetre

- Hirdetés -

A nagyobb rendelési volumen, a kiszámíthatatlan készlet- és termékösszetétel, valamint a változó ügyfélszolgálati elvárások mind hatással vannak a gyártási és raktározási műveletekre. A vállalkozásoknak több terméket kell előállítaniuk és raktározniuk a nagyobb rendelésmennyiségek kielégítése érdekében, ami megterhelheti a meglévő erőforrásokat és növelheti a költségeket. A termelés és a raktározás folyamatos menedzselése a változó keresletnek való megfelelés érdekében, miközben a szükséges termékösszetétel-változásokat és a kiszámíthatatlan készletelérhetőséget is kezelni kell, időigényes és költséges lehet. De az ügyfelek elvárják a vállalkozásoktól a gyorsabb szállítási határidőket, a személyre szabott kiszolgálást és egyéb értéknövelt szolgáltatásokat, amelyek mind hatékonyabb és rugalmasabb működést igényelnek.

Mindezek a tényezők hatással lehetnek a gyártási és raktározási műveletekre, mivel növelik a költségeket, lassítják a termelést és csökkentik az általános hatékonyságot. Ahhoz, hogy a vállalatok megbirkózzanak ezekkel a kihívásokkal, olyan stratégiákat és technológiákat kell alkalmazni, mint például a tárolókat, amelyek segítenek hatékonyabban kezelni a készleteket, racionalizálni a műveleteket, illetve javítani az általános agilitást és rugalmasságot.

Szakadozó ellátási lánc teremtette kihívások

Az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése, a tételszintű teljesítés térhódítása azt jelenti, hogy a vállalkozásoknak nagyobb számú kisebb megrendelést kell kezelniük, ami összetettebb és időigényesebb lehet, mint a nagyobb megrendelések menedzselése. Ez megzavarja a gyártási és raktározási műveleteket, valamint a rövidebb szállítási idők iránti megnövekedett igényt. Hogy lépést tartsanak a kereslettel, a vállalkozások új technológiákat és innovatív megoldásokat alkalmaznak, mint például az automatizálás, a tárolóhelyes komissiózás és az adatelemzés. A technológiai újítások a vállalkozások működését is megváltoztatják, új eszközöket és rendszereket vezetnek be, amelyek új készségeket és ismereteket igényelnek. A gyártási és raktározási műveleteken nagy a nyomás, hogy rugalmasabbá és hatékonyabbá váljanak, így lépést tartva az ügyfelek és a piac változó igényeivel. Ennek eredményeképpen a vállalkozásoknak új technológiákba és folyamatokba kell beruházniuk, valamint proaktívan kell képezniük munkatársaikat az új készségek elsajátítására.

Három megoldás a hulladék összegyűjtésére

Az automatizált robotizált tárolókiválasztás egy olyan folyamat, amelyben egy robot érzékelők és kamerák segítségével azonosítja és kiválasztja a tételeket a tartójából. A robot karját úgy programozták, hogy megkeresse és megfogja a kívánt terméket, majd továbbítsa azt egy másik helyre vagy gépre feldolgozás vagy csomagolás céljából.

A VGR tartályos komissiózási technológiát úgy tervezték, hogy minden típusú gyártási igényt kielégítsen. A tárolóedény-kiválasztás három típusa a strukturált, a félig strukturált és a strukturálatlan – az A3 korábbi osztályozása alapján.

A strukturált tárolókiválasztás során előre meghatározott tárolókat használnak, amelyekben jól szervezett, következetes mintázatba rendezett tételek vannak elhelyezve. A robot könnyedén azonosíthatja és felveheti a tételeket, mivel azok meghatározott helyen vannak, és az eszköz tudja, hol keresse őket.

A félig strukturált tárolókból történő szedés olyan tárgyakat foglal magában, amelyek véletlenszerűen vannak elhelyezve egy tartóban, de bizonyos fokú következetességgel a tájolásuk vagy alakjuk tekintetében. A robotnak további érzékelőkre vagy kamerákra lehet szüksége a tárgyak helyének meghatározásához, de ha már azonosította őket, akkor előre beprogramozott mozdulatokkal fel tudja venni őket.

A strukturálatlan hulladékgyűjtés véletlenszerűen elhelyezett, különböző formájú, méretű és irányultságú tárgyakat foglal magában. Ez a típusú összehordás jelenti a legnagyobb kihívást, mivel a robotnak fejlett érzékelőket és algoritmusokat kell használnia a tárgyak felismeréséhez és a helyük meghatározásához. A sikeres felszedéshez további lépésekre, például a tárgyak átirányítására lehet szükség.

Képünk illusztráció!
A komissiózás csúcsra jár 2030-ra

Az Interact Analysis jelentése szerint a raktárakban a kiszedő robotok iránti piaci kereslet jelentősen meg fog nőni: a 2022-es évi kevesebb mint 2000 darabról az évtized végére több mint 50 000 darabra fog nőni a telepítések száma – olvasható a kutatásban. Az előrejelzés szerint a növekvő munkaerőköltségek és a robotok csökkenő költségei miatt 2030-ra mintegy 150 000 komissiózó robotot fognak telepíteni. Ezt a tendenciát a munkaerőhiány, a növekvő bérek, valamint a mesterséges intelligencia és a gépi látás technológiájának fejlődése fogja elősegíteni.

Az ellátási lánc munkaerő-problémái, a szűk keresztmetszetek, a bizonytalanságok és a zavarok miatt a gyártóknak és a raktáraknak rugalmas és agilis működésre van szükségük, amely gyorsan alkalmazkodik a kereslet változásaihoz. Előfordulhat, hogy készleteket kell felhalmozniuk, ami költséges és helyigényes lehet. A vállalkozásoknak képeseknek kell lenniük arra, hogy gyors, megbízható és személyre szabott szolgáltatást nyújtsanak ügyfeleiknek. Ez nyomást gyakorol a vállalkozásokra, hogy ne csak a gyártási és szállítási időt gyorsítsák fel, hanem a szállítás pontosságát is biztosítsák.

Az AMR-ek és a kiszedő robotok által lehetővé tett automatizált komissiózó és csomagoló rendszerek segítenek a gyártóknak megbirkózni a gyártásban bekövetkező számos változással, és jobban kezelni a nagy mennyiségű kisebb megrendelések gyors kiszállítását.

Némethi Botond, NEW technology magazin