És akkor az MI már a földrengéseket is előre megjósolja

Elképesztő hatékonysággal állapította meg egy mesterséges intelligencia, hogy egy héttel később hol lesznek kisebb-nagyobb földrengések. A technológia gyakorlati használata lehetővé tenné az érintett helyszíneken működő katasztrófavédelemnek, hogy időben figyelmeztesse, vagy akár ki is telepítse a lakosságot.

A földrengés-előrejelzés még ma is kulcsfontosságú tudományos kihívás, ezért a nagy adatmennyiségek gyors feldolgozásában egyre nagyobb szerepet kapó AI-t jó okkal tesztelik. Mint kiderült, képes a szeizmikus aktivitás nagy adathalmazainak elemzésére és olyan minták vagy anomáliák azonosítására, amelyeket a humán elemzők esetleg nem vesznek észre.

Az AI-modellek kiszámítják, hogy egy adott időszakban milyen valószínűséggel következnek be földrengések bizonyos területeken. Ezek a jóslatok ma még túl általánosak ahhoz, hogy pontos előrejelzésként lehessen figyelembe venni őket, de az eredmények biztatóak.

- Hirdetés -

A tesztelés a Texasi Egyetem kutatóinak jutott eszébe, és megállapították, hogy egy algoritmus már 70 százalékos pontossággal tudja egy teljes héttel előre megmondani, hogy hol és mekkora földrengésre lehet számítani. A modellt kínai földmozgások héthavi adataival tették próbára.

A mesterséges intelligencia 14 rengés helyét a tényleges bekövetkezési helyükhöz képest kb. 320 kilométeres pontossággal jelezte előre, és azt is meg tudta mondani (szinte tűpontosan), hogy milyen erősségű földmozgások lesznek. A rendszer csak nyolc téves figyelmeztetést küldött, egy földrengést viszont nem mutatott ki előre.

„A földrengéseket nem látod jönni. Ezredmásodpercek kérdése, és az egyetlen dolog, amit irányítani tudsz, az az, hogy mennyire vagy felkészült. Még a 70 százalék is óriási eredmény, amely segíthet a gazdasági és emberi veszteségek minimalizálásában, és világszerte drámaian javíthatja a földrengésekre való felkészültséget” – magyarázta Alexandros Savvaidis, a Texasi Szeizmológiai Hálózati Program (TexNet) vezető kutatója.

A tudósok a közeljövőben erős szeizmikus aktivitású régiókban, például Kaliforniában, Olaszországban, Japánban, Görögországban, Törökországban és Texasban is szeretnék kipróbálni a modelljüket. A sok adattal történő gyakorlás lehetővé tenné a modell számára, hogy javítsa az előrejelzés pontossági arányát, és a lehetséges epicentrumot néhány száz helyett pár tucat kilométeres körzetre szűkítse le.

A mesterséges intelligenciát végül Texasban fogják tesztelni, felhasználva a TexNet mintegy 300 szeizmikus állomásának összes adatát és feljegyzését.

Gábor János, Okosipar.hu