- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ez a mesterséges intelligencia 15 évre előre jelzi a demenciát

A mesterséges intelligencia és egy hatalmas adatbázis segítségével a kínai tudósok akár másfél évtizeddel a tünetek megjelenése előtt megjósolják a demencia kialakulását. Meglehetősen alapos kutatást végeztek, ami több mint 50 ezer ember vérmintáinak elemzésén alapult, és olyan kulcsfontosságú plazma biomarkereket azonosított, amelyek a jellemzően időskori betegségek különböző formáinak, köztük az Alzheimer-kór kialakulásának fokozott kockázatát jelzik előre.

A Fudan Egyetemhez tartozó Huashan Kórház eredményeit a Nature Aging című folyóiratban tették közzé. A 40-69 éves résztvevők vérmintákat adtak, és válaszoltak az egészségükre, valamint az életmódjukra vonatkozó kérdésekre. A kutatók átlagosan 14 éven át követték nyomon mind az 50 ezer ember egészségi állapotát, és megállapították, hogy ez idő alatt több mint 1400-an szenvedtek demenciában. Több ezer fehérjét elemeztek a résztvevők vérplazmájában, hogy azonosítsák a specifikus fehérjéket, amelyek szintje megváltozik, amikor a betegség kezd kialakulni. Ennek a hatalmas adathalmaznak az elemzéséhez használtak mesterséges intelligencia algoritmust, hogy a segítségével átrostálják az adatokat, és azonosítani tudják a fehérjéket, amelyek expressziós szintje akár egy évtizeddel a demencia klinikai megjelenése előtt eltér a normálistól.

„A mesterséges intelligencia alkalmazása a kutatás sikerének egyik kulcstényezője volt” – mondta a kutatást vezető Yu Jintai professzor. „Ez a gépi tanulási eszköz kulcsfontosságúnak bizonyult a tanulmányban, mivel robusztus mintafelismerő és előrejelző képességeket kínált, amelyek megkönnyítették a hatalmas adatmennyiség hatékony elemzését.”

A demencia diagnosztizálására szolgáló vértesztek azért váltak népszerűvé, mert egyetlen csepp vérből képesek kimutatni a betegséget a tüneteket mutató betegeknél. A Fudan kutatásának célja azonban a demencia puszta diagnosztizálásán túlmutatóan az volt, hogy megjósolják az időskori betegség kialakulását még az előtt, hogy bármilyen észlelhető tünet jelentkezne. Ez a korai felismerés döntő fontosságú lehet a megelőzéshez és a kezelés korai megkezdéséhez, ami potenciálisan lelassíthatja a demencia előrehaladását. A fehérjeszintek más információkkal, például az életkorral és a nemmel együtt történő beépítésével a kutatók egy olyan előrejelző modellt hoztak létre, amely egyénileg megbecsülheti a demencia kialakulásának kockázatát. Ez a megoldás nem invazív, költséghatékony és könnyen hozzáférhető módszert kínál a veszélyeztetett egyének szűrésére.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet