- Hirdetés -

- Hirdetés -

Ezzel az új rendszerrel olcsóbban épülhetnek a 3D nyomtatott házak

Egy új, robotizált építési technológiával, a Phoenix-szel még az eleve olcsóbb 3D nyomtatásos építkezés költségeiből is faragni lehet – állítja az Icon. Az amerikai cég többszintes épületeket képes emelni nagyméretű 3D nyomtatott alappal és tetőelemekkel. Ezt a képességét a texasi Austinban demonstrálta egy 8,2 méter magas ház kinyomtatásával.

Az Icon szerint a Phoenix technológia felére csökkenti a hagyományos építkezéshez képest eleve költség- és nyersanyag-takarékosabb 3D nyomtatás költségeit. Ennek legfőbb oka az, hogy javítja a sebességet és a méretet, miközben csökkenti a beállítási időt és a szükséges kezelő munkások létszámát. Az árak négyzetméterenként 250 dollárnál (kb. 90 ezer forintnál) kezdődnek a falfelületek esetében, míg az alapozás és a tető négyzetméterára 800 dollárról, vagyis úgy 290 ezer forintról indul.

Itthon nem lenne olcsó

Az Icon jelenleg eladó házainak árcédulái magyar viszonylatban nem nevezhetők pénztárcabarátnak, hiszen az Icon honlapja szerint a legolcsóbb – igaz, még nem a Phoenix-szel épült – otthonuk több, mint 170 millió forintba kerül, viszont ez nagyjából egymillió forintos négyzetméterárat jelent, ami egy hazai nagyváros jó környékén sem elképzelhetetlen (még használt ingatlanért sem), az USA-ban pedig jutányosnak számít. Ha ehhez képest tudják a Phoenix-szel felére csökkenteni a költségeket, az valóban nagy szó lehet bárhol a világon, még nálunk is.

Az Icon 2018-ban kezdte meg működését azzal a küldetéssel, hogy 3D nyomtasson egy házat, amit aztán az austini SXSW fesztiválon mutatott be. A New Story nevű nonprofit lakásépítő céggel együttműködve teljesítette az ígéretet, létrehozva a világ első engedélyezett 3D nyomtatott otthonát. A cégnek meggyőződése, hogy a globális lakhatási válság megoldásához valami radikális és bátor dolognak kell történnie. „Az építőipari méretű 3D nyomtatás ilyen lehet, hiszen gyorsabban és megfizethetőbb áron biztosít kiváló minőségű otthonokat” – magyarázza a vállalat közleményében Jason Ballard vezérigazgató-társalapító.

A cég első építőipari 3D nyomtatóját, a Vulcant egyszintes lakások gyors, pontos és tömeges 3D nyomtatására alkották. Ezzel az eszközzel már több mint 130 házat építettek az Egyesült Államokban és Mexikóban, míg eközben a világ legnagyobb 3D nyomtatással épített negyedén is dolgoznak, Texasban. Az Icon nem mellesleg résztvevője a NASA egyik projektjének, amelynek célja egy Marsra szánt lakóhely modelljének megépítése, sőt, a Holdra ehhez hasonló megoldásokkal terveznek 3D nyomtatott leszállópályákat, utakat, illetve lakóépületeket.

A Phoenix rendszer az Icon legújabb innovációja az építőiparban alkalmazott 3D nyomtatási megoldásokra. A Vulcanhoz képest új megközelítést jelent a hordozhatóság, a hatékonyság és a skálázhatóság fokozása érdekében, emellett dinamikusabb kialakítású: forgó alapra szerelt, nagy csuklós robotkarral büszkélkedhet. Ez a hagyományos, helyhez kötött szerkezetekhez képest nagyobb mobilitást tesz lehetővé, megkönnyítve a szállítást és a felállítást a különböző építési területeken.

A cég szerint a Phoenix kifejlesztése során a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a 3D nyomtató karjának dinamikus mozgása mellett is biztosítani kellett a precizitást. Az Icon ezt az akadályt egy kifinomult stabilizáló rendszer bevezetésével oldotta meg. Ez hatékonyan mérsékli a környezeti tényezők, például a szél vagy a kar eredendő mozgása által okozott eltéréseket. Ez az áttörés növeli a mobilitást, és alkalmassá teszi a Phoenixet a nagyobb és összetettebb szerkezetek kinyomtatására.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet