Facility management világszerte számokban

A legújabb felmérések szerint a globális facility management piaci értéke jelenleg körülbelül 1250 milliárd amerikai dollár. Ez óriási érték, de vajon hogy jutott el idáig ez a szektor? Mikortól számoljuk a létesítménygazdálkodás kezdetét? Melyek a világ legnagyobb facility manager cégei és hogyan teljesítenek a világ különböző régióiban? Alábbi cikkünkből minden kiderül.

A létesítménygazdálkodás kezdetei

A létesítménygazdálkodás kezdete az 1970-es évekre tehető, amikor még csak a házmesteri és gondnoki szolgáltatásokat jelentett, beleértve az épületek karbantartását és takarítását. Az 1980-as években a vállalkozások költségcsökkentési törekvése hozta el a változást, amikor már egyre több szolgáltatást ingatlanüzemeltető cégeknek adtak ki.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az 1990-es években olyan szolgáltatások kerültek a listára, mint az ingatlankezelés, a területi tervezés, a költöztetés, a 2000-es években pedig már idesorolták az üzleti folyamatokat, beleértve a bérszámfejtést és az emberi erőforrásokat is. Ezek az „integrált létesítményi szolgáltatások” egyre nagyobb piaci részesedést szereztek a facility management számára a többi iparággal szemben. Napjainkra a létesítménygazdálkodás egy nagyon széles ágazattá nőtte ki magát és a piaci előrejelzések alapján ez a fejlődés a jövőben is intenzíven folytatódni fog.

Modern facility management világszerte számokban

A globális előrejelzések szerint a facility management piaci értéke a 2021-es 1249,45 milliárd USD-ről 1759,25 milliárd USD-re gyarapszik 2028-ra, ami 5,0%-os összetett éves növekedési rátát jelent (CAGR).

Minek köszönhető a töretlen fejlődés? A létesítménygazdálkodás prosperálása az elmúlt két évtizedben folyamatosan növekvő urbanizációnak és a technológia robbanásszerű fejlődésének tudható be. Emelett pedig az infrastrukturális kiadások enyhítésére, a  folyamatok optimalizálására és az energiahatékonyság javítására irányuló igény növekedése a létesítménygazdálkodási piac fejlődésének motorja.

Hogyan teljesít a létesítménygazdálkodás az egyes régiókban?

facility management piac régiók szerint Észak-Amerikára, Európára, Ázsia-Csendes-óceáni térségre, Közel-Keletre és Afrikára, valamint Dél-Amerikára szegmentálódik. Észak-Amerika birtokolja a legnagyobb piaci részesedést erőteljes GDP-növekedésének és a magas infrastrukturális beruházásainak köszönhetően. A versenytársak körében az összeolvadások és felvásárlások jelentik a kulcsfontosságú növekedési stratégiát a szolgáltatáskínálat bővítése érdekében az észak-amerikai régióban. A létesítménygazdálkodási szolgáltatások piaca az Egyesült Államokban 2020-ban 417,7 milliárd dollár értékű volt. 2024-re ez az érték várhatóan eléri a 465 milliárd dollárt.

Az európai létesítménygazdálkodási piacon 3,72%-os CAGR-növekedés várható a 2021-2026 közötti előrejelzési időszakban. Európában a legerősebb az Egyesült Királyság, amelynek vagyonkezelési piacán 2020-ban közel 71 milliárd dollárt, 2021-ben pedig 97 milliárd dollárt termeltek. Az európai befektetési vállalatok növekvő érdeklődése a kereskedelmi ingatlanok irányába a régiós facility management fellendülését is magával hozza.

Ázsia-csendes-óceáni térségében várható az előrejelzések szerinti legmagasabb CAGR-növekedés az elkövetkezendő időszakban. Ennek oka az építőipari tevékenységek növekedése, a szervezeteken belüli munkakultúra változása és a szerződéskezelés egyszerűsödése.

Piacvezető facility management vállalatok számai 

A Sodexo az egyik vezető franciaországi székhelyű létesítménygazdálkodási és élelmezési szolgáltató vállalat több, mint 80 országban van jelen. Több, mint 400 000 alkalmazottal 2020-ban a cég 22 milliárd eurós bevételt könyvelt el.

A CBRE Group. amerikai vagyonkezelő céget 1906-ban alapították. A több, mint 100 000 alkalmazottat foglalkoztató cég 2020-ban 23,8 milliárd USD bevételt könyvelhetett el. A CBRE integrált megoldások és szolgáltatások széles skáláját kínálja.

Az ISS A/S székhelye Koppenhágában, Dániában található. Az 1901-ben alapított  facility management vállalat innovatív stratégiájával jelentős részesedésre tett szert a globális piacon.

A Compass Group brit multinacionális cég öt piaci szektorban nyújt élelmiszer- és támogatási szolgáltatásokat. A közel 550 000 fős alkalmazotti létszámot számláló cég 2020-ban 20 000 milliárd eurós árbevételt ért el.

COVID-19 hatása a facility managementre

Ahogyan minden szektort a világon, a facility managementet is érintette a 2020 elején kirobbant COVID-19 világjárvány. A pandémia létesítménygazdálkodást is érintő negatív hatásai közé tartozik az alvállalkozók és az anyagok hiánya, az ellátási lánc zavarai, valamint az ügyfelek bérleti és szolgáltatási szerződéseinek felmondása a költségcsökkentés érdekében. Az elemzések  alapján a globális ingatlan gazdálkodási piac minimum 0,2%-os veszteséget produkált 2020-ban a 2017-2019 közötti éves átlaghoz képest.

A járványnak azonban nem kizárólag negatív hatásai voltak és vannak is a szektorra. Megnőtt ugyanis a fertőtlenített, tiszta helyiségek, és a biztonság iránti igény, amely a facility management malmára hajtja a vizet. Emelett pedig a járvány által leginkább sújtott országok, mint például Spanyolország, Olaszország, az Egyesült Államok, Kína és az Egyesült Királyság kormányai magas higiéniai sztenderdek betartását és betartatását várják el a köz- és magántulajdonban lévő létesítmények üzemeltetőitől, ez pedig megnövekedett szolgáltatási igényt jelent a facility managerek felé.

Ahogyan látható a létesítményüzemeltetés robbanásszerű növekedést produkált az elmúlt évtizedekben és jelentős piaci részesedést szerzett magának a szolgáltatási iparágak között. A szektor gyors és folyamatos növekedésével lépést tartani jelentős kihívást jelent a vagyongazdálkodási szakemberek számára. A versenyképesség megőrzéséhez és a folyamatok optimalizálásához ma már elengedhetetlen az innovatív létesítménygazdálkodási eszközök használata.

Tudj meg többet a legmodernebb digitális facility management megoldásokról!

(szponzorált cikk) 

Képek forrása:

www.statista.com
https://www.mordorintelligence.com
https://www.pexels.com

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#