Fenntartható energiatárolás

A JT Energy Systems 2022 szeptemberében egy 25 MW-os akkumulátortároló létesítményt nyitott a szászországi Freibergben. A mega-akkumulátor a legnagyobb Szászországban és az egyik legerősebb a maga nemében Németországban.

A JT Energy Systems, a Triathlon akkumulátorgyártó és a Jungheinrich AG közös vállalkozása a jövőben főként megújuló energiát fog tárolni a freibergi akkumulátortároló létesítményében. Túlkínálat esetén a villamos energiát tárolják, és később szükség esetén visszatáplálják a hálózatba. „Különösen a jelenlegi energiahiány miatt van szükségünk hatékony módszerekre a regeneratív energia tárolására. A mega-akkumulátorunk ideális megoldást nyújt erre. A tárolóegység segít stabilizálni az energiaárakat és sikerre vinni az energiafordulatot” – mondta Reinhild Kühne, a JT Energy Systems ügyvezető igazgatója.

Az energiatároló rendszer több mint 10 000 akkumulátormodulból áll. Ezek nagy része használt lítiumion akkumulátorokból származik, amelyeket sikeres alkalmazásuk után újrahasznosítanak, főként elektromos targoncákban, de az autóiparban is. „A lítiumion akkumulátorok általában tovább használhatók, mint az elektromos járművek, amelyekbe beépítik őket. Az olyan helyhez kötött energiatároló rendszerek, mint amilyennel Freibergben rendelkezünk, logikus következménye annak, hogy az akkumulátorokat hosszú ideig észszerűen használhassuk” – mondja Kühne.

- Hirdetés -

Az elektromos járművekben – általában évekig – működő lítiumion akkumulátorok – használat után különösen hatékony, fenntartható és erőforrás-kímélő módon járulnak hozzá az energetikai átálláshoz. A JT Energy Systems elemzi a használt energiamodulok állapotát, mesterséges intelligencia segítségével osztályozza őket, és szükség esetén felújítja azokat. A körforgásos gazdaság szempontjából ez biztosítja az akkumulátorokban felhasznált erőforrások és nyersanyagok maximális hasznos élettartamát. Kühne: „A lítiumion akkumulátorokkal szerelt elektromos járművek évek óta erősen növekvő részaránya miatt a JT Energy Systems a jövőben egyre több akkumulátor-kapacitással számol. melyeknek a helyhez kötött tárolókban egy második életciklust biztosít.”

A JT Energy Systems vállalatot 2019-ben alapította közösen az akkumulátorgyártó Triathlon és a hamburgi székhelyű Jungheinrich intralogisztikai specialista. A közös vállalat ipari felhasználású elektromos járművekhez gyárt energiarendszereket. A szászországi Freibergben működő vállalat az innovatív és fenntartható energia- és akkumulátor-rendszerek iránti gyorsan növekvő keresletet szolgálja ki. A vállalat különleges szakértelemmel rendelkezik a használt lítiumion akkumulátorok javításában és újrafeldolgozásában. Az akkumulátorok hátralévő élettartamának osztályozásában és értékelésében a vállalat a drezdai székhelyű NOVUM engineering GmbH szakértelmére támaszkodik, amely mesterséges intelligencia alapú akkumulátor-felügyelet szakértője.

A freiburgi akkumulátortárolót a helyi székhelyű TRICERA energy GmbH partnercég tervezte és építette. A vállalat a helyhez kötött tárolási technológiákra és ipari tárolási megoldásokra specializálódott. A JT Energy Systems és részvényesei, a Jungheinrich és a Triathlon fontos lépést tesznek a fenntarthatósági stratégiájuk következetes megvalósításában azzal, hogy a jövő technológiájába fektetnek be.

További információ itt érhető el

Jungheinrich

- Hirdetés -