Forgácsolás kiemelkedő szakértelemmel

A Sheldon Industries egyik ügyfele Magyarország meghatározó szereplői között szerepel az elektronikai piacon. Legfőképpen az autóipar számára gyártanak alkatrészeket, de a számítástechnikában, raktározásban és az egészségügyben is megtalálhatók komponenseik. Többek között a mobiltornyokhoz tartozó erősítőegységek tárolására szükséges alumíniumból öntött dobozok elkészítését végzik. A Sheldon Industries ez utóbbi termék forgácsolási és minőségellenőrzési feladatát megtervezte meg.

A távközlési iparban óriási fejlődésnek lehetünk tanúi, a rengetegféle adat nagy sebességű átvitele minőségi hálózati kapcsolatot igényel. A piaci igények, a gyártás felgyorsítása, a hatékonyság növelése a kommunikációs ökoszisztéma evolúcióját követeli. Ennek elérése érdekében a sebesség fokozása, illetve a pazarlás megszüntetése a fő feladat.

A mobiltornyok erősítőegységeinek megfelelő biztonságát a precízen elkészített alumíniumdoboz szavatolja. Az ehhez tartozó külső burkolatot egy már régóta használt technológiával, kokillás öntéssel gyártják – a belső magot, azaz a formát pedig homok képezi. Az így kapott munkadarabok a forgácsolást követően komoly minőségellenőrzésen esnek át, hogy a felhasználás során ne hangolják el az erősítőt.

- Hirdetés -

„Azt a komplex feladatot kaptuk a partnerünktől, hogy az alumíniumdobozokat a megfelelő módon forgácsoljuk, s ennek eredményeként eleget tegyenek az összes minőségbiztosítási kritériumnak” – ismerteti a projektet Rigó Zoltán, a Sheldon Industries Zrt. SUA menedzsere. „Az öntvényt kokillás öntészeti eljárással állítják elő, ezt követte a mi feladatunk, amelyet a megmunkálással kezdtünk, hogy a burkolatok elérjék végső formájukat, majd végül tesztelésnek vetettük alá ezeket. A penetrációs vizsgálat során töréseket és repedéseket kerestünk. Ezek a termékek nagyban kitettek az időjárási viszonyoknak, ebből adódóan a tömítettségük rendkívül fontos. Egyes alkatrészeket röntgenes vizsgálat alá vetettünk, hogy elkerüljük a szemmel nem látható hibák lehetőségét, amelyek befolyásolják a termék működését. A teljes folyamatról tervet készítettünk, amelyben szerepelt például a forgácsolási ciklusidő és az öntvények áramlása is.”

A Sheldon Industries eljárásának köszönhetően a partnerük komoly előrelépést érhetett el a hatékonyság terén. Ezzel a metódussal jobb minőségű termékek gyorsabb előállítása válhat valóra. Napjainkban azok a vállalatok arathatnak sikereket az üzleti életben, amelyek dinamikusan igazodnak a piaci elvárásokhoz, a folyamataikat leegyszerűsítik, automatizálják, valamint a selejtes termékek számát drasztikusan csökkentik. A Sheldon Industries ezen törekvés elérését hivatott elősegíteni.

Sheldon Industries