Gazdag felszereltség, a jelen és a jövő kihívásaira felkészülve

Újabb mérföldkő a DMG MORI számára a kezelhetőség, hatékonyság, technológia és automatizálás terén. Kimagasló folyamatintegrálás a CTX beta 450 TC-vel.

A CTX beta TC családba tartozó eszterga-maróközpontokon végzett 6-oldalas teljes megmunkálás már évek óta hagyománynak számít a DMG MORI-nál. Az új CTX beta 450 TC a következő fejezete ennek a lenyűgöző sikersztorinak. A fejlesztés során a könnyű kezelhetőség, a hatékonyság, a technológia, a folyamatok integrálása, valamint az automatizálási lehetőségek voltak a legfontosabb szempontok. Az új eszterga-maróközpont tökéletes példa a Machining Transformation (MX) szemléletre és annak négy alappillérére: folyamatintegráció, automatizáció, Digital Transformation (DX) és Green Transformation (GX). A DMG MORI ilyen irányban alakítja a megmunkálás jövőjét. Szimultán 5-tengelyes marás, 6-oldalas teljes megmunkálás a fő- és ellenorsó használatával, köszörülés, fogazás és mérés integrálása a maximális termelékenység és a munkadarab technologizálása érdekében.

Az új eszterga-maróközpont tökéletes példa a folyamatintegrációra, amely a Machining Transformation (MX) szemlélet egyik alappillérére

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A mindössze 10 m² alapterületű CTX beta 450 TC a DMG MORI csúcstechnológiájú eszterga-maróközpontjainak belépő szintjét képviseli. A munkatérbe akár ø 500 mm átmérőjű és 1,100 mm hosszú munkadarabokat is be lehet fogni. A főorsó rúdáteresztése alapkivitelben ø 76 mm vagy opcionálisan bővíthető ø 102 mm-re. Az új típus lelke továbbra is az alapkivitelben 15000 ford./perc fordulatszámú compactMASTER eszterga-maróorsó, amely opcionálisan 20000 ford./perc fordulatszámmal is választható. A fő- és ellenorsók maximális fordulatszáma 5000 ford./perc, nyomatéka 720 Nm.

Nagyobb pontosság a folyamatintegrációnak köszönhetően

A CTX beta 450 TC felszereltsége garantálja az összetett munkadarabok rugalmas és termelékeny megmunkálását. Ez egyrészt az esztergálás és marás egy munkatérben való kombinálásának köszönhető, amiben már komoly tapasztalattal rendelkezik a DMG MORI. Másrészt olyan technológiákat és műveleteket integráltak, amelyekhez korábban különleges szerszámgépekre volt szükség. Az így létrejött kimagasló hatékonyságnak köszönhetően lehetőség nyílik például bonyolult hajtástechnikai alkatrészek köszörülésére vagy fogazására, mindössze egyetlen befogásból. Az eredmény a rövidebb darabidő és a jobb felületminőség. „Az ismételt, kézi befogások elmaradnak, ezért és a munkatéren belüli méréseknek köszönhetően sokkal nagyobb pontosságot tudunk elérni” – mondta Harry Junger, a GILDEMEISTER Drehmaschinen ügyvezető igazgatója.

A mindössze 10 m² alapterületű CTX beta 450 TC a DMG MORI csúcstechnológiájú eszterga-maróközpontjainak belépő szintjét képviseli.
Teljes automatizálás

A DMG MORI számára a végpontok közötti folyamatoptimalizálásba beletartozik az automatizálás témaköre is. A CTX beta 450 TC-hez opcionálisan portálrakodó is rendelhető, amely egyidejűleg két, akár 15 kg tömegű munkadarabot is képes kezelni. A szerszámtárat megmunkálás közben is fel lehet tölteni, így a szerszámokat bármikor, folyamatbiztos módon lehet beszerelni az integrált szerszámfelismerő rendszernek köszönhetően. Az alapkivitel 60 szerszámos szerszámtárba akár 200 szerszámot is lehet szerelni, ezért sokféle alkatrészváltozatot lehet gyártani. Rugalmas, univerzális automatizálási megoldások is rendelhetők a CTX beta 450 TC-hez: ilyen például a Robo2Go Turning robotos automatizálási rendszer, amely már bizonyított a logikusan kialakított kezelőfelületének köszönhetően.

3D Shopfloor Programming – programozás a műhelyben

A hatékony funkcióknak és az integrált folyamatoknak köszönhetően a CTX beta 450 TC és a szoftver egyaránt hatékonyabban működik. A gyorsabb SINUMERIK ONE vezérlő, valamint az OP Workbench és 3D Shopfloor Programming app-alapú munkafolyamatai támogatják a munka előkészítését és a műhelyben történő programozást. Ennek különösen a középvállalatoknál van komoly jelentősége. A 3D Shopfloor Programming a DMG MORI és a SIEMENS közös fejlesztése, amely a gyártandó darab 3D modelljéből generálja az NC programot, nagyrészt automatikusan, a tervezőktől származó adatok alapján. Az alakelemek automatikus felismerése akár 80%-kal is felgyorsítja a programozást, a felszabaduló időt pedig egyéb, a gyártással kapcsolatos tevékenységekre lehet fordítani.

Az opcionálisan rendelhető portálrakodó egyidejűleg két, akár 15 kg tömegű munkadarabot is képes kezelni.
Kisebb energiafelhasználás, nagyobb hatékonyság

A hatékonyságot az is növeli, hogy a szerszámgép energiafelhasználása közel 30%-kal kevesebb a kategóriájában megtalálható társaiéhoz képest. A CTX beta 450 TC visszatáplálja a fékezési energiát, a munkatér pedig LED világítással van felszerelve. Ehhez adódik hozzá a frekvenciaszabályzású hűtő-kenő folyadék szivattyú, hidraulikaszivattyúk és a pneumatikaszükséglet minimalizálása. A hatékonyságot növelő intézkedéseket a szerszámgép energiafelhasználását intelligensen vezérlő és felügyelő Advanced Auto Shutdown, a tömítőlevegő kikapcsolása és az energiafelhasználás felügyelete teszi teljessé.

Forrás: DMG MORI

- Hirdetés -