Geotermikus energiára állítja át az adatközpontjait a Google

A vállalat először egy észak-nevadai létesítményének igényeit próbálja geotermikus megoldással kielégíteni, de a végső cél az, hogy a Google minden adatközpontja és irodaháza karbonsemlegessé váljon, legkésőbb 2030-ra. Az, hogy a magas fogyasztású ingatlanokat a Föld magjából származó tiszta energiával is üzemeltetni lehet, végképp új dolog a tech óriás életében.

A Google a Fervo Energy startup segítségével építi ki a következő generációs megoldást, ami jelentős mennyiségű villamos energia kinyerését eredményezi teljesen zéró kibocsátás mellett, kizárólag geotermikus hőből. A projektről megosztott videóközlemény szerint a vállalat hiába karbonsemleges (közel 17 éve), tovább szeretne lépni, és teljesen megszüntetné a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét. Ez hatalmas kihívás, tekintve, hogy a Google évi 18 terawattóra energiát használ fel, ami nagyjából egyenértékű egy kis ország éves fogyasztásával. Főként egyébként a Google Cloudot és a mesterséges intelligencia modelleket működtető adatközpontok igényelnek sok villamos energiát.

A Fervo Google-nak kifejlesztett megoldása ismert elven, csak éppen teljesen más méretekben működik: egy közel 2,5 kilométer mélyre telepített csőbe pumpálnak hideg vizet, ami a mélyben gőzzé válik, és meghajtja a vezetékekre kötött turbinát, ezáltal villamos energiát termel. A legelső létesítmények, amelyeket legkésőbb 2030-ra ezzel a megoldással fognak üzemeltetni, két renói adatközpont és egy Las Vegas-i műveleti centrum lesz.

- Hirdetés -

A Google más fejlett, tiszta villamosenergia-technológiák felhasználási lehetőségeit is vizsgálja, köztük az akkumulátoros energiatárolást és a zöld hidrogént. A vállalat azt reméli, hogy más cégeket és kormányokat is arra ösztönözhet, hogy több tiszta energiával kapcsolatos megoldást alkalmazzanak.

Gábor János, NEW technology