Godány Tamás: „Mérőgépeink kiválóan működnek együtt robotokkal és egyéb automatizált eszközökkel”

Az elmúlt időszak kulcsfogalmai az adatok, robotok, automatizálás és az ipar 4.0. Ezek gyártásba történő beépítése lett a vállalatok fő célkitűzése. A ZEISS ipari méréstechnikai megoldásai ebben nyújtanak segítséget. Február 2-án és 3-án a ZEISS budaörsi mérőszobáján zajlott nyílt napon az innovációk bemutatása mellett az elmúlt évet is értékelték. Az eseményt virtuális térben rendezték meg, és szó volt a szervizszolgáltatásról, a mikroszkópos, röngen- és CT vizsgálatokról, az e-mobilitásról, illetve még sok érdekes, a gyártásba illeszthető megoldás is bemutatásra került.

A válasz az innovációban keresendő

„A mérőszobánkban számos méréstechnikával kapcsolatos kérdésben tudjuk támogatni partnereinket, de kiemelem, hogy más területeken is fontos szolgáltatásokat biztosítunk” – nyitotta meg az eseményt Godány Tamás, a ZEISS Industrial Quality Solutions magyarországi fióktelepének cégvezetője. „Technológiai változásoknak vagyunk tanúi. Vállalatunk megfelelően reagált a trendekre, és már idejében innovatív megoldásokkal tettük lehetővé, hogy a gyártás az ipar 4.0 követelményeinek megfeleljen.

- Hirdetés -

A mérőgépeink kiválóan működnek együtt robotokkal és egyéb automatizált eszközökkel. A járműiparban látható átalakulás óriási befolyással bír a gazdaságra, illetve a különböző technológiák fejlődésére. A hibrid és elektromos meghajtású gépjárművekkel egyidejűleg megérkeztek az ezekhez szükséges speciális alkatrészek, amelyekhez továbbra is elengedhetetlen a rendkívül precíz méréstechnika. A budaörsi 25 fős csapatunkkal nemcsak az értékesítési feladatokat látjuk el, hanem a szervizszolgáltatásunk és a támogatás is nagy szerepet kap a munkánk során.”

Az esemény első napján a mikroszkópok, szoftveres megoldások, automatizálás és a Smart Services témakörökre fókuszáltak. A február 3-i programban a CT- és röntgengépekről, az e-mobilitásról, a ZEISS T-SCAN-ről, azaz a digitalizációról, valamint az after sales szolgáltatásokról hallhattunk előadásokat.

Minőségbiztosítás röntgentechnológiával

A BOSELLO egy 2D radioszkópiás berendezés, mely technológia többek közt a műanyagiparban és az öntészetben használható – például az autó- és a repülőgépipar alkalmazza, vagy akár öntödék és csövek gyártásával foglalkozó cégek. A sugárforrás és a felfogóernyő közé kerül a vizsgálandó alkatrész, ahol a tárgy részben elnyeli a sugárzást, a fennmaradó röntgensugarakat pedig a felfogóernyő detektálja. A vizsgálat átlagosan másfél percet vesz igénybe, ezt követően a kijelzőn láthatóvá válik az alkatrész röntgen képe az esetleges hibákkal.

Forrás: Zeiss

A ZEISS METROTOM CT-gépet elsősorban szintén a fent említett iparágak használják. Kis- és közepes méretű alkatrészek precíz mérésére alkalmas. A szkennelés ezen berendezés esetében hosszabb ideig tart, amely a mérendő alkatrészünk anyagától függően változik. A komputertomográfiás berendezés megmutatja, hol találhatók azok a kritikus pontok, amelyek később hibákat okozhatnak. A gyártó információt kap arról, hogy a folyamatban használt paraméterek változtatása milyen hatást gyakorol a termékre, így a későbbiekben jobb alkatrészeket tud gyártani.

ZEISS T-SCAN, határok nélkül

A ZEISS T-SCAN segítségével a vizsgált alkatrészről teljes információt kapunk. A szkennelt alkatrészről 3D-s pontfelhő készül, amelyen különböző mérési feladatokat végezhetünk el. Amennyiben később még további jellemzőket szeretnénk kiértékelni, akkor azt a teljes STL-állománynak köszönhetően bármikor megvalósíthatjuk, és nincs szükség újramérésre.

A ZEISS budaörsi mérőszobájában található berendezéseken lehetőség van bemutatók tartására is. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a ZEISS széles portfóliójának és szoros globális együttműködésének köszönhetően tulajdonképpen minden méréstechnikai kihívásra kínálnak megoldást.

Némethi Botond, NEW technology magazin

Akár ez is tetszhet