Hatféleképpen használható multikocsi koncepció: ilyen az elektromos Arrival ANT

Egyszerre teher- és személyautó, áruszállító és logisztikai kaméleon: ha megépítik, az Arrival ANT forradalmasítja a városi közlekedésre tervezett EV-k használhatóságát, hiszen rögtön hatféle igénybevétel szerint alakítható át.

Mingwei Liu és Benjamin Miller koncepcióautójával hétfőn munkába mehetünk, kedden a szomszédot költöztethetjük, szerdán árut szállíthatunk, csütörtökön futárkodhatunk, pénteken büfékocsit nyithatunk, szombaton pedig akár meccsre is vihetjük a gyerek focicsapatát. Lehet 1-2 és négy- vagy többszemélyes, étel- és teherszállító vagy magáncélú málhás szamár, esetleg multifunkciós szabadidőautó – mutat rá a projektet demonstráló Yanko Design.

A – természetesen elektromos – jármű a rácsatlakozó (bérelhető vagy megvásárolható) konfigurációs modulokkal szabadon átalakítható, annyira igény szerint, amit eddig még egy koncepció sem tudott produkálni. Az angol tervezők kifejezetten nagyvárosi felhasználásra tervezték, a londoni forgalomból kiindulva: itt nehéz rakományok célba juttatására, szűk utcákon áthaladásra, kis helyen is leparkolható megoldásra, könnyű ingázást kiszolgáló eszközre egyaránt szükség van. A lehetetlenül sok funkciót úgy sikerült egyetlen, elegáns megjelenésű multikocsiban ötvözni, hogy abban üzlettulajdonosok, árusok, vendéglátók, mindenféle szolgáltatók, sőt, akár ipari szereplők is megláthatják a fantáziát.

- Hirdetés -

A használhatóság és a 3-6 féle kialakítás úgy teszi könnyebbé és egyszerűbbé az egyes feladatokat, hogy közben zsugorítja a lakossági és üzleti járműparkokat, hiszen nem kell minden egyes feladatra más-más autót vásárolni.

Mindeközben komolyan javul a helykihasználás: spórolhatunk a garázsok vagy a telephelyen kialakított parkolók méretén, illetve fizikailag kisebb jármű is elég egy 3,5 tonnás haszongépjármű kiváltásához.

Az Arrival ANT sarokegységei komputer vezérelt elektromos motorokkal hajtják a kerekeket, amelyek között bővíthető alváz húzódik, míg a nyomaték a terhelés függvényében változtatható. Ennyire látványos talán még sosem volt a közúti sokoldalúság. Ha szerencsénk van, az Arrival tényleg felkarolja, hogy a kisteherautója, busza és személygépkocsija mellé egy olyan projekt is kerüljön, ami szinte mindezt ötvözi.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet