Idén is nagyot nőhet a német robotikai ágazat

A robotika és automatizálás szakértői arra számítanak, hogy az iparág bruttó bevétele Németországban akár kilenc százalékkal is nőhet ebben az évben, így 2023 végére eléri a 15,7 milliárd eurót (kb. 5966 milliárd forintot)  – jelezte riportjában a VDMA Robotics + Automation Association.

„A robotika, illetve az automatizálás iránti kereslet továbbra is magas, és számos vevőiparág átalakítása innovatív automatizálási megoldásokat igényel. Az ellátási lánc zavarainak enyhülése most hozza az ágazatot abba a helyzetbe, hogy a rendkívül magas rendelésállományt fokozatosan ledolgozza” – magyarázta Frank Konrad, a VDMA R+A szövetség elnöke, egyben a németországi Rheinböllenben működő Hahn Automation GmbH vezérigazgatója.

- Hirdetés -

A VDMA R+A Association egy több mint 370 tagvállalatot tömörítő szakmai szövetség. Ezek a cégek többnyire a robotika, az integrált összeszerelő rendszerek és a gépi látás területén működő alkatrészek, valamint rendszerek beszállítói.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség kimutatásai szerint Németország 2020-2021-re a világ negyedik legjobban automatizált országa lett a tízezer alkalmazottra jutó 397 ipari robottal. Ennél azóta jelentősen feljebb lépett, hiszen mára 1500 robot dolgozik tízezer dolgozó mellett, így az uniós ipari nagyhatalom a világ második legrobotizáltabb iparával rendelkezik, Dél-Korea mögött.

Gábor János, NEW technology