- Hirdetés -

- Hirdetés -

Így változtatja meg az additív gyártás a repülést és a honvédelmet

Hat megkerülhetetlen érv a 3D nyomtatás mellett, amivel a cégek teljesítménye meglódul, miközben a költségek visszaesnek.

A 3D nyomtatás 2014-ben lépett szintet: az Airbus ezzel a megoldással készített el egy fémkonzolt, amely a gép motorját rögzítette, és az eszközt használni kezdte kereskedelmi járatokon, emlékeztet az Industry Todaynek írt cikkében dr. Elisa Teipel, az ipari 3D nyomtatáshoz szükséges eszközöket és alapanyagokat forgalmazó Essentium Inc. fejlesztési vezérigazgatója és társalapítója. Ettől fogva a repülésben érdekelt vállalatok egyre többet foglalkoztak azzal, hogy hogyan tudják alkalmazni a technológiát a saját munkájuk során. Napjainkban az additív gyártástechnológiák innovációi egyre elfogadottabbak. Sokkal változatosabb alapanyagok jelennek meg, például az akár 180 °C-nak ellenálló polimerek és azok kompozitjai, amelyekből gyorsan lehet repüléshez használt alkatrészeket előállítani, ráadásul ezek mindegyike megbízható, könnyen pótolható és megfelel az ipari szabványoknak.

Íme, hat szempont, amelyek miatt a repüléstechnikával és honvédelemmel foglalkozó cégek előnyben részesítik az additív gyártástechnológiákat:

Az elavult alkatrészek gyors pótlása. Ez különösen a honvédelmi szereplők számára sarkos kérdés, hiszen a hadseregek rengeteg húsz év feletti eszközzel rendelkeznek, és ezek javítása gyakran beszerzési problémákat vet fel, hiszen egyes alkatrészek ma már elérhetetlenek. Gyakran az adott tárgy műszaki rajza sincs már meg, viszont az új additív technológiákhoz nincs is rá szükség, hiszen 3D szkennelés után könnyen újragyártható a szükséges darab.

Rendelésre készült szerszámok. Vannak esetek, amikor nem a 3D nyomtatás jelent megoldást egy hiányzó alkatrész létrehozására, viszont támogatást még nyújthat hozzá. Bizonyos repülőalkatrészek pótlásának vagy karbantartásának az a legnagyobb akadálya, hogy hiányoznak a méretaránynak megfelelő, egykor egyedileg legyártott szerszámok. Ezek beszerzése elképesztően költséges lehet: egy közepes méretű eszköz akár 50 ezer dollárba is kerülhet, és minél nagyobbra van szükség, annál magasabb az összeg.

Biztonságosabb alapanyagok. Egyes régóta használt alapanyagokról időről időre kiderül, hogy mérgezőek vagy rákkeltőek. Az ilyen matériákat tartalmazó, korosodó alkatrészek pótlása nehézkes, hiszen a napjainkban elfogadott standardok alapján kell őket újra legyártani. Ez nem jelenthet akadályt a 3D nyomtatáshoz használt polimerek esetében, amelyek könnyen kiváltják a veszélyes anyagokat.

Tiszta környezet. Az additív gyártás sokkal kisebb ökológiai lábnyomot hagy. A szubtraktív módszerrel egy anyagtömbből kell „kifaragni” a végterméket, így sok felesleges hulladék keletkezik, míg az additív gyártás során szinte pontosan annyi anyag kerül felhasználásra, amennyire a rétegről rétegre felépítéshez szükség van.

Olcsóbb. Az ipari szereplők tisztában vannak azzal, hogy a beszállítók egy része aránytalanul túlárazza a termékét, főleg ha légügyi vagy honvédelmi megrendelőről van szó, akinek gyakran nincs is más választása, mint kifizetni a feltornázott összeget. Egy ipari teljesítményű 3D nyomtató birtokában viszont fordul a kocka, hiszen saját maga képessé válik a szükséges alkatrészek pótlására, külső cég nélkül. Ez nemcsak pénzt, hanem időt is megtakarít, ami mind a gyártó, mind pedig az ügyfél számára kedvezőbb megoldás, ráadásul a megtakarítások hosszú távon a cég fejlődését is elősegítik.

Rövidebb ellátási láncok. A szükséges tárgyak, eszközök, alkatrészek helyben történő 3D nyomtatása óriási előny. Egyrészt azért, mert javítja a hatékonyságot azzal, hogy a vállalatok képessé válnak egy ideális mennyiségű készlet állandó fenntartására, másrészt pedig azért, mert csökken a beszállításra szánt idő és pénz. A saját termék is sokkal gyorsabban jut el a piacra, hiszen a termelést nem akasztja meg az, ha valamiért (például alkatrész-utánpótlásért) külső vállalkozókra kell várni.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet