Intelligens almérők az energiamérésben

Hatékony energiagazdálkodás nélkül az automatizált rendszerekkel és gyártósorokkal rendelkező termelő cégek komoly költségeket halmozhatnak fel, nem is beszélve arról, hogy az energiaelőállítás szükségessége a környezetre is jelentős hatást gyakorol. Az energiamenedzsment rendszerek és az intelligens almérő-hálózat kiépítése így ma már elengedhetetlen, 2021-től pedig a gyártók többsége számára kötelező is lesz. 

Intelligens almérők

Az energiaellátás költségének növekedése a mérési eszközök szerepét is felértékelte. A hitelesített (MID) mérési eszközökkel történő energiamérésnek köszönhetően valós idejű kimutatás készíthető, ezáltal tervezhetővé válnak az energiafogyasztás költségei is.

Az almérős technológia előnye, hogy beazonosíthatóvá válik, melyik gép mekkora energiát használ fel, vagy mennyi energia veszett kárba a nem megfelelő használat miatt.

Ha az épületek, gépsorok tervezésénél ezt is figyelembe vesszük, és a főmérő mellé hitelesített almérőt is telepítünk, jelentős mértékű energia-megtakarítást érhetünk el.

Kötelező almérő-telepítés

Az intelligens almérők telepítésére idén januárban született kormányzati szintű előírás, mely az elkövetkező két évre tartalmaz iránymutatást, majd ennek módosítására júniusban került sor.

A Magyar Közlöny 2020. évi 154. számában található módosítás szerint 2021. január 1-től ilyen almérővel kötelező mérni

  • minden 100 kW feletti névleges teljesítményű önálló villamos berendezés fogyasztását
  • minden 140 kW feletti névleges elektromos teljesítményű hőtermelő és klímaberendezés fogyasztását
  • az egy betáplálási ponton keresztül megtáplált, technológiai sorba állított berendezések fogyasztását, ahol a beépített legnagyobb egyidejű teljesítményigény meghaladja a 100 kW-ot
Almérőkkel szembeni elvárások

A rendelet előírja, hogy a telepített almérők legalább 15 percenként szolgáltassanak mérési adatot, és ezeket az adatokat képesek legyenek saját belső memóriájukban eltárolni, vagy azokat egy adatgyűjtő rendszerbe továbbítani.

Szintén elvárás, hogy a műszerek pontossági osztályukat tekintve legalább B osztályúak legyenek, azaz torzítási tényezőjük legyen kevesebb mint 2%.

Selec eszközök energiaméréshez

Az indiai székhelyű Selec már több mint két évtizede fejleszt és gyárt ipari elektronikai elemeket és mérőműszereket a nemzetközi piacra. Termékeik rendelkeznek az Európai Unióban előírt CE minőségi tanúsítvánnyal, illetve MID-19 hitelesítéssel.

Multifunkciós mérőműszereik és energiamérőik könnyedén programozhatóak intelligens almérőként való használatra, így egyfázisú és háromfázisú energiamérést is lehetővé tesznek.

Intelligens almérőt telepítene?

Conpart Kft. munkatársai segítenek Önnek megtalálni a megfelelő mérőeszközt vagy mérőrendszert, sőt annak telepítését és programozását is vállalják. További információ az info@conpart.hu címen igényelhető.

conpart.hu/hu/

Akár ez is tetszhet