Jön a szinkrontolmács mobil – így oldják meg a valós idejű fordítást

A Samsung hamarosan megjelenő Galaxy S24 okostelefonja a Nikkei riportja szerint már hívás közben képes lesz valós idejű nyelvi fordításra – a telefonba integrált AI-processzornak és egy forradalmi nyelvi modellnek köszönhetően. Az „AI Live Translate Call” funkció a Samsung Gauss generatív mesterségesintelligencia-modelljén és saját fejlesztésű processzorain alapul a Galaxy S24-ben, amelyet várhatóan még ebben a hónapban bemutatnak.

A valós idejű tolmácsolás a koncepció szerint mindkét irányban, szinte késés nélkül működik, akkor is lehetővé téve a beszélgetést, ha a másik félnek ezt a funkciót nélkülöző telefonja van. Minden fordítási munka helyben, a Samsung telefonján történik, a fordítás pedig feliratozva jelenik meg a kijelzőn. Arról viszont eddig nem számoltak be, hogy a telefonon belüli fordítást kell-e támogatni bármilyen időszakos vagy alkalmi felhőalapú szolgáltatással, például további vagy speciális szókincs letöltésével. Ez azért fontos kérdés, mert hasonló funkciók például PC-n vagy telefonon jelenleg is akadnak, de azok felhőalapú szoftveralkalmazások segítségével leiratozzák és fordítják a szöveget, általában jelentős, ahhoz pedig mindenképpen komoly késésekkel, hogy a segítségükkel folyékony beszélgetést lehessen folytatni.

Az AI Live Translate Call kezdetben a világ két leggyakrabban használt nyelve, az angol és a spanyol közötti fordítást fogja támogatni, mielőtt kibővülne először a koreai és a japán, majd még több nyelvvel. A Nikkei azt írja, hogy a Samsung novemberben fejlesztői rendezvényeken mutatta be a mesterséges intelligencia tolmácsolási képességeit. A legfrissebb Samsung közlemény viszont, ami a vállalat CES-en tartott előadásáról számol be, egyelőre nem tesz említést a Galaxy S24-ről, aminek két magyarázata lehet: külön esemény keretében mutatják be, vagy a tolmács funkció még nem áll teljesen készen a bevezetésre.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -