Jönnek a tűzoltó drónok – erdőtűzre és városi vészhelyzetre is

Polgári és katonai célra egyaránt alkalmas tűzoltó drónt mutatott be az AutoFlight, míg egy városi környezetben zajló oltás szintén drónokkal történő alternatíváját a Locus Robotics egyik fejlesztője prezentálta. A két megoldást teljesen más környezetekbe szánják, viszont ugyanúgy katasztrófavédelmi célokat szolgálnak.

A kínai AutoFlight eVTOL-ja gyakorlatilag paradigmaváltó a légi tűzoltás terén, és mind polgári, mind pedig katonai célokat kiszolgál – vallja a gyártó a SOFREP szerint. A portál úgy tudja, hogy a drón önvezető prototípusa a nemrég zajlott Dubai Airshow keretében debütált, és készen áll arra, hogy újradefiniálja a veszélyes tüzek elleni küzdelem módszereit, különböző terepeken és forgatókönyvek szerint.

Az eVTOL akár kéttonnás össztömeggel, négy, egyenként 100 kilogrammos víztartállyal is képes a levegőbe emelkedni, majd önállóan végezni az oltást, egyetlen tűzoltó testi épségének veszélyeztetése nélkül.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Nemrég a Locus Robotics egyik fejlesztője, Marcin Gwóźdź is megosztott egy videót tűzoltó drónokról. Bár a LinkedInen közölt bejegyzésből kitűnik, hogy nem a cég saját fejlesztéséről van szó, a látottak alapján legalább világos, hogy a drónok nagyon meggyőző teljesítményre képesek ebben a szerepben is. A felvételen egy tízemeletes épület kísérleti oltása látható. A feladatot három nagy méretű drón végzi: mindegyik egy-egy oltóhabot locsoló csövet emel a magasba, majd stabilan navigálva fojtja el a lángokat. Gwóźdź leírása szerint a magas ingatlan egésze lángokban állt, de a légi járművek összesen 15 perc alatt eloltották, anélkül, hogy egyetlen ember testi épsége is veszélyben forgott volna.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -