Jövőálló ipari parkok és raktárak Magyarországon

Nemes Rudolfot, a HelloParks vezérigazgatóját kérdeztük

Az ipari ingatlanfejlesztő HelloParks a nemzetközi Futureal-csoport tagjaként vált mára Magyarország egyik legjelentősebb fejlesztőjévé a szektorban. Itthon a fóti, maglódi és pátyi megaparkjaikban közel 1 millió négyzetméteren valósítanak meg jövőálló ipari ingatlanokat – környezettudatos, fenntartható és minőségi műszaki technológiák ötvözésével. Nemes Rudolf vezérigazgató magazinunk kérdésére elárulta: a valóban környezetbarát és energiahatékony ipari fejlesztések már a tervezőasztalnál kezdődnek.

Fenntarthatósággal a világ élvonalában

„A HelloParks innovatív megaparkjait a BREEAM New Construction fenntarthatósági szabvány legmagasabb kategóriáinak megfelelően fejlesztjük és építjük. Ennél a minősítésnél a követelményrendszer a koncepciótervezéstől a megépítésen át az üzemeltetésig szerves részét képezi a fejlesztéseknek, ami biztosítja, hogy megfeleljenek a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásoknak is. Az épületeinkben már alapfelszereltségnek számít az energiatakarékos LED világítás vagy a napelemes megújulóenergia-felhasználás, ahogy a mobilapplikációs energiamenedzsment is” – emelt ki néhány példát.

- Hirdetés -

A létesítmények közterületein mindemellett smart-ready lámpák világítanak, sőt, gépészeti oldalon is energiahatékony megoldásokat alkalmaz a társaság. Az ipari komplexumaiknak magától értetődő részét képezik az épületek előtti parkolókban telepített elektromosautó-töltők, ezenkívül a parkokon belüli közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentése érdekében elektromos golfautókat is üzembe helyeznek. Bár ezek a fejlesztések drágítják a kivitelezést, hosszabb távon a bérlők működési költségeit csökkentik, ráadásul összhangban vannak a zöldülő világpiaci tendenciákkal és a karbonlábnyom csökkentésével kapcsolatos elvárásokkal.

„Az indulásunk óta eltelt bő két évben hatalmasat léptünk előre megaparkjaink fejlesztésében. Tavaly év elején nyitottuk meg a HelloParks Maglód első, 46 ezer négyzetméteres épületét, amit nyáron követett a HelloParks Fót első, 45 ezer négyzetméteres ütemének átadása. A két épület augusztus második felére meg is telt bérlőkkel. Azóta Fóton a City Flex típusú, 26 ezer négyzetméteres FT6, és Maglódon a szintén 45 ezer négyzetméteres MG3 projektünk is elkészült, valamint jelenleg Pátyon is teljes kapacitással zajlik a megapark kivitelezése”– sorolta a magyarországi projekteket Nemes Rudolf. „2022-ben több mint 160 ezer négyzetméteren valósítottunk meg beruházást idehaza. Az FT6 és MG3 csarnokok már a BREEAM New Construction kategóriában elérhető legmagasabb, ’Outstanding’ minősítés szerint épültek, amit világszinten az épületek kevesebb, mint három százaléka tud csak teljesíteni.”

Egyre fontosabb a kisebb karbonlábnyom

A cégvezető emlékeztetett, hogy a Futureal-csoport számos ikonikus és kiemelkedő minőségű ingatlanfejlesztést valósított meg, és itthon, illetve európai szinten is példaértékűek az olyan városrehabilitáció területén elért eredményei, mint a Corvin-negyed megújulása. A Sétányon számos kiemelkedő színvonalú és nemzetközi elismerést szerzett iroda- és lakóingatlan-beruházás jött létre: itt található például Magyarország első WELL minősítésű, vagyis kifejezetten emberközpontú irodaháza, a Corvin Technology Park. A cég Kelenföld és Őrmező határán, Magyarország legnagyobb közlekedési csomópontjában adta át hazánk első okosplázáját, az Etele Plaza-t, illetve a különleges formavilágú, újgenerációs szalagépületet, a Budapest ONE irodaházat.

A cégek számára egyre lényegesebb, hogy fenntartható működést érjenek el – ennek kulcseleme a környezetet, közösséget és vállalatirányítást egyszerre magába foglaló ESG szemlélet erősítése, ami a HelloParks álláspontja szerint kihat a bérlők által használt épületek fejlesztésére is.

Nem kizárólag környezeti szempontokról van szó, hanem arról is, hogy „tiszteljük azt, akivel együtt dolgozunk, ezért etikai keretet adunk az együttműködéseknek, úgy, hogy a tevékenység mindenki számára előnyös legyen, és ebbe beletartozik a környezet, a munkatársak, a szervezet, az ügyfelek és minden olyan fél, akivel kapcsolatba kerülünk” fogalmazott a vezérigazgató.

A cég már a kezdetektől tudatosan magáévá tette az ESG elvárásrendszert, aminek hozzáértéssel, tervezéssel és kellő figyelemmel igenis meg lehet felelni. Ennek ma már nemcsak etikai, hanem üzletpolitikai színezete is van, hiszen a hitelintézetek számára szintén fontossá váltak az ESG-követelmények, így azok a cégek, amelyek ezeknek nem felelnek meg, már egy-két éven belül versenyhátrányba kerülhetnek.

Forrás: HelloParks
Rugalmas térkialakítás és okos energiamenedzsment

A jövő logisztikai trendjeire vonatkozó kérdésünkre Nemes Rudolf elmondta: minden az egyre inkább személyre szabott raktározás felé mutat. Ezt követve alakították ki Fóton az ún. City Flex épületet, ami egy 26 ezer négyzetméteres raktárcsarnok, amelyben akár ezer négyzetméteres bérleti igényt is ki tudnak elégíteni. Az ilyen típusú épületek a hagyományos Big Box csarnokokhoz hasonlóan dokkoló- és drive-in kapukkal épülnek, de a kisebb belmagasságuk miatt jobban megfelelnek a városi logisztikát és könnyűipari gyártást, valamint összeszerelést végző vállalkozásoknak. A típus érdekessége, hogy nagy méretben senki nem fejleszt hasonlót, tehát egyfajta inkubátorházként tekintenek rá: itt a bérlők szabadon bővülhetnek és növekedhetnek – a parkon belül.

A HelloParks egy olyan mobilapplikációt is fejlesztett, amiben az üzemeltetői interfész mellett van egy ügyfelek számára kialakított felület. Az alkalmazás kapcsolódik a csarnokok intelligens épületautomatikai és felügyeleti rendszeréhez, így a bérlők az alkalmazáson keresztül elérik az általuk bérelt területek műszaki adatait és felügyeleti rendszerét, vagyis folyamatosan felügyelhetik a közüzemi fogyasztásukat, módosíthatják a fűtési, szellőztetési vagy világítási beállításaikat, sőt, időprogramokat hozhatnak létre, esetleg ellenőrizhetik, hogy munkaidőn túl lekapcsolt állapotba kerültek-e a rendszereik. Az applikációval a bérleményükhöz kapcsolódó olyan fontos dokumentációkat is elérnek, mint az alaprajzok, tűzvédelmi dokumentumok, használati útmutatók és a házirend. Mindezt persze akár az irodából, akár otthonról, akár a világ másik végéről megtehetik.

Gábor János, NEW technology