Klímasemlegességre törekvő szállítmányozó vállalat

A Gebrüder Weiss mint modern logisztikai szolgáltató a GWcares fenntarthatósági stratégia keretében célul tűzte ki, hogy a vállalat karbonlábnyomát fokozatosan nullára csökkentse, azaz 2030-ra klímasemlegessé teszi logisztikai létesítményeit. A logisztikai szolgáltató növeli a regeneratív energiaforrások számát a logisztikai termináljainak ellátásához – írja a közleményében a vállalat. A nemzetközi szállítmányozási és logisztikai vállalat 2022 során helyezte üzembe a legújabb fotovoltaikus rendszerét a svájci altenrheini telephelyén. A konstrukció teljesítménye 270 kW, amely évente 20 tonna szén-dioxid kibocsátását előzi meg. Összehasonlításképpen: ez a kapacitás közel 55 családi ház áramellátását biztosítaná. Továbbá a vállalat mind a 180 telephelyének szén-dioxid-kibocsátását alaposan megvizsgálja, s az értékeket jelentős mértékben – évente tíz százalékkal – kívánja csökkenteni.

„A logisztikai központ teteje ideális a napelemek elhelyezésére. Az új rendszerünk lehetővé teszi számunkra, hogy az adott telephelyünk villamosenergia-szükségletének mintegy 40 százalékát fedezzük” – mondja Oskar Kramer, a Gebrüder Weiss svájci igazgatója. „Már tervezzük a 2023-as bővítést is, valamint a bázeli lokációnk esetében szintén ezt a mintát szeretnénk követni.”

A rendszer telepítésével a Gebrüder Weiss egy lépéssel közelebb kerül ahhoz a környezetvédelmi céljához, hogy 2030-ra szén-dioxid-semlegességet érjen el a logisztikai létesítményeinek tekintetében. Ahol technikailag megvalósítható, ott a vállalat fokozatosan átáll napenergiára. Az eddig installált rendszerek az épületek alapfelszereltségévé váltak. Ausztriában, Németországban és Svájcban már huszonegy ilyen konstrukció üzemel, amelyek évente 1100 tonna szén-dioxid kibocsátását előzik meg. A napelemeknek köszönhetően a három országban található lokációk villamosenergia-szükségletének tíz százalékát képesek fedezni.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A cél a klímasemlegesség elérése

A Gebrüder Weiss fenntarthatósági jelentésében a klímasemlegesség eléréséhez szükséges fontos intézkedéseket is felvázolja: például azokat a modern logisztikai beruházásokat, amelyek minden energiatakarékossági lehetőséget kiaknáznak, a korlátozottan rendelkezésre álló erőforrásoktól való függőséget pedig tovább csökkentik. Fontos szerepet játszanak ebben a logisztikai terminálok tetejére telepített napelemes rendszerek, amelyekből a Gebrüder Weiss már 18 darabot működtet. Ezek együttesen évente több mint 4600 megawattóra villamos energiát termelnek, és jelenleg a vállalatcsoport teljes villamosenergia-fogyasztásának 18 százalékát fedezik. A csoport célja a fotovoltaikus rendszerek további bővítése, hogy ez az arány évente 15 százalékkal növekedjen. Az intézkedések hatékonyságának ellenőrzése érdekében a Gebrüder Weiss európai telephelyein az energiafelhasználást megfigyelő rendszert telepített, amelyet az elkövetkező években a világ többi részén is alkalmazni kíván.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Alternatív hajtásokra fordított befektetések

A Gebrüder Weiss ezenkívül növeli az alternatív hajtások arányát a tehergépjárműves szállítások területén, valamint alacsony kibocsátású megoldásokat dolgoz ki az utolsó kilométeres szállításokra. Bécs vonzáskörzetében a helyi szállításokhoz elektromos tehergépjárművet alkalmaz, az ausztriai végfelhasználók kiszállításait pedig elektromos kisteherautók végzik. Emellett 2021 januárja óta Svájcban rendszeres használatban van a világ egyik első hidrogénüzemű teherautója. A tervek szerint 2023-tól további öt ilyen jármű fog üzemelni Németországban. A Gebrüder Weiss emellett Ausztriában partnereivel és versenytársaival is együttműködik az üzemanyagcellás teherautók bevezetése érdekében. A vállalat 2025-ig mintegy tízmillió eurót kíván befektetni az alternatív hajtásrendszerekbe.

Itt nézheted meg a Gebrüder Weiss összefoglalóját a napelemes koncepciójukról:

Gebrüder Weiss/Némethi Botond NEW technology magazin

- Hirdetés -