Kobotok használata ívhegesztő berendezésként

A Flexman Robotics Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Farkas Attila a XXX. Jubileumi Nemzetközi Hegesztési Konferencián tartott kerekasztal-beszélgetésen fejtette ki véleményét a kobotok alkalmazásáról az ívhegesztési robotosításában.

Biztonságos hibrid kollaboratív robotok

A hibrid kollaboratív robotok a kollaboratív robotok, rövid nevükön kobotok speciális változatát jelentik. A Yaskawa robotgyártó cég ebben a szegmensben fejlesztette ki egyik legújabb ipari robotját. A robot minden tengelyén nagyon finoman hangolható biztonsági nyomatékérzékelővel rendelkezik, amelyeknek az érzékenysége az alkalmazás és a kialakítás módjától függően módosítható. A cél ezzel az, hogy a működése során ne okozhasson sérülést a humán munkaerőnek. Ugyanakkor ez nem csupán egy klasszikus kollaboratív robot, hanem úgynevezett hibrid kollaboratív robot. Ez a robot a biztonsági rendszere beállításának függvényében és a biztonsági feltételek teljesülésével ugyanis normál ipari robot módban, az arra jellemző sebességgel is képes működni, mely a termelékenység szempontjából visszaemeli a robotot a kollaboratív robotok alacsony termelékenységi szintjéről az ipari robotok kategóriájába. A könnyű programozhatóság jegyében a legújabb fejlesztésű Yaskawa robot, a HC10 már Direct Teach (DT) verzióban is elérhető, azaz a hagyományos programozópultos betanításon kívül kézi erővel is mozgatható, és nagyon egyszerűen, intuitíven tanítható a robotkar.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Kobotok az ívhegesztés területén

A kollaboratív robotokat egyre több területen alkalmazzák, így az már az ívhegesztésben is megtalálhatók. Viszont vonatkozó szabványokat, biztonsági előírásokat komolyan kell venni ezek használatakor is – ahogy azt az ívhegesztési alkalmazásnál már megszoktuk. Az ívhegesztést végző kollaboratív robot közvetlen közelében az előírások szerint ugyanolyan védőfelszerelést kell használni a dolgozónak, mintha ő maga végezné a hegesztést. Ez viszont akár újabb veszélyforrást is jelenthet. A robot hegesztése közben legbiztonságosabb, ha a kiszolgáló személyzet a robot biztonsági munkaterén kívül, a robottól fényvédő függönnyel elhatárolt részen tartózkodik. A hibrid kollaboratív robot ilyenkor a normál ipari robot szintre gyorsíthatja a sebességét. Ezt az előnyt egy hagyományos kollaboratív robot esetén nem élvezhetjük. Meg kell jegyeznünk továbbá, hogy a kollaboratív robotot ívhegesztési alkalmazásra üzembe helyezni sokkal bonyolultabb (jogi) eljárás, mint azt az ipari robotoknál megszoktuk. Ezért ezt a körülményt is figyelembe kell venni a robotválasztásnál.

Ipari robot vagy kollaboratív robot a megoldás?

Ezt az alkalmazás területét elemezve dönthetjük el. Egyszerű munkadarabok egyedi vagy kis sorozatú, tipikusan kisüzemi gyártásban történő hegesztésére lehet jó megoldás a kollaboratív robot, olyan esetben, amikor nem a termelékenység, hanem a minőség dominál. Itt nyerhetünk a robot intuitív programozhatóságával némi időt. A hibrid kollaboratív technika pedig a gyártási időt is közelíti a normál ipari robotoknál megszokotthoz. A kis és kompakt ipari robotcellák azonban ezen a területen is jelenthetnek gazdaságos alternatívát. Nincs tehát valójában automatikusan alkalmazható recept, minden esetet egyedileg elemezve és sok szempontot figyelembe véve kell dönteni a kérdésben. Érdemes a témában járatos szakemberek tanácsát kikérni.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet