Környezetbarát bevonattal jégmentesíthetők a repülőgépek

Óriási eredményről számoltak be az Illinois-i Chicago Egyetem tudósai: kifejlesztettek egy környezetre ártalmatlan anyagot, ami hatékonyabban jégmentesíti akár repülőgépek felületét, szárnyait, szélvédőit is, mint az eddig használt glikol bázisú folyadékok. Mint ismert: a természetes vizeket rendkívüli mértékben károsítják a minden egyes téli felszállás előtt használt, egyébként alacsony hatékonyságú vegyszerek, így a probléma évtizedek óta üvölt egy jó megoldásért. Sushant Anand adjunktusnak és Rukmava Chatterjee doktoranduszhallgatónak alighanem összejött a lehetetlen.

Az Advanced Materials tudományos folyóiratban közölt tanulmány csak „jégfóbiásnak” nevezi a kenőanyagot, ami észrevétlenül von fagytaszító réteget gyakorlatilag bármilyen felületre – legyen az üveg, műanyag vagy fém, és ehhez semmiféle előkezelésre nincs szükség. Az átlátszó réteg pilótafülkék vagy autók szélvédőjére egyaránt felvihető, sőt, remekül akadályozza lámpaburkolatok, ablakok jegesedését is.

A tudósok 80 különféle jégálló krémet, gélt és emulziót készítettek, egytől egyig úgy tervezve meg őket, hogy ellenálljanak a felszálláskor rájuk ható erőknek, de feloldódás után se okozzanak környezeti károkat, amikor közeli folyókba, forrásokba mosódnak ki. Anand nyilatkozata alapján érthetetlen, hogy a glikolok miért vannak még mindig használatban (valószínűleg nem akadt jobb), hiszen nagyon gyorsan feloldódnak és elfolynak, gyakran már a felszállás előtt, így szinte felesleges rájuk évi több száz millió dollárt költeni.

- Hirdetés -

A jóval tartósabb, így nagy magasságban is kellő védelmet nyújtó „jégfóbiás” bevonatok paradigmaváltónak tűnnek: hosszú órákig késleltetik a deresedést, és ha keletkezne is rajtuk egy vékony jégréteg, azt már egy kis szellő képes leválasztani – magyarázta Chatterjee.

A tudósok elárulták: a járművek és épületek jégmentesítésén túl a mezőgazdaságban is látnak fantáziát. A tervük az – de még hosszú kutatás fogja megelőzni –, hogy fejlesszenek egy speciális, környezetbarát, antibakteriális permetszert, ami megóvja a termést az extrém hidegtől. Ennél nyilván jóval hamarabb fognak megjelenni a közlekedési eszközökhöz fejlesztett készítményeik – jósolták.

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet