- Hirdetés -

- Hirdetés -

Lencsevégre kapták az oroszok katonai szuperdrónját

Oroszország sokat emlegetett többmotoros Sirius harci drón prototípusát egy orosz autós vette észre a Moszkva közelében elterülő Rjazanban. Szerencsére gyorsan reagált, és még pont fel tudta venni a fejlett pilóta nélküli járművet (UAV) repülés közben. A még az év elején rögzített videót néhány napja osztotta meg a közösségi médiában – vette észre az Interesting Engineering. A felvételen jól kivehető a drón hatalmas mérete (23 méter) és jellegzetes V alakú farka.

Az állítólag nehézfegyverzetet is szállítani képes Sirius jelenleg az orosz Kronshtadt dróngyártó cég fejlesztésében áll. Úgy tervezték, hogy az Orion UCAV, az Ukrajna elleni invázió során használt egyhajtóműves Orion UCAV fejlettebb, kéthajtóműves alternatívája legyen.

„A Sirius egy háború előtti rendszer, a Helios nagy hatótávolságú ISR drónnal és más Kronshtadt projektekkel együtt. Ez állítólag az egyik zászlóshajó, ami Oroszországot a drónos szuperhatalmak élbolyába repíti, az USA, Izrael és Kína mellé, hiszen gyakorlatilag minden képességében jelentősen túlmutat az Orionon” – magyarázta a Popular Mechanicsnak Samuel Bendett, az orosz pilóta nélküli rendszerek, valamint a Center for Naval Analyses és a CNAS szakértője.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Sirius drón makettjét először a 2019-es MAKS légibemutatón láthatta a nyilvánosság, de a prototípusa csak 2021 novemberében készült el. Akkor azzal számoltak, hogy 2023-ban hadrendbe állhat, ami láthatóan meg is történt. A videó megerősíti a Pentagon korábban kiszivárgott egyik jelentését, amiben az állt, hogy a Sirius február 27-én hajtotta végre első repülését. Ezen kívül azonban csak erősen korlátozott információk álltak rendelkezésre a katonai drón fejlesztéséről.

A Sirius számos kulcsfontosságú változtatást kapott az Orionhoz képest. Ilyen a megnövelt hatótávolság és a műholdas kommunikációs antenna, ami nagy távolságból is lehetővé teszi a távvezérlést. Úgy tudni, hogy ez a katonai UAV olyan nagyobb tömegű és teljesítményű bombák, illetve rakéták szállítására is alkalmas, mint a kb. féltonnás RBK-500U kazettás bombaszóró, valamint a pusztító erejű ODAB-500PMV robbanószerkezet. Mindemellett olyan fejlett radarrendszerrel is felszerelték, hogy képes legyen részletes feltérképezésre, sőt, földi járművek vagy tüzérségi célpontok azonosítására.

Az UAV maximális repülési magassága egyébként hétezer méter körül van, a harci hatótávolsága ezer kilométer, míg a végsebessége kb. 290 km/h.

A beszámolók szerint a Sirius várhatóan három különböző célra készül: támadásra, felderítésre és kifejezetten tengeri járőrözésre. Ez utóbbi lesz a legsokoldalúbb: számos feladatra alkalmas lesz, a hasznos teher hordozásától a tengeralattjárók elleni műveleteken, mentésen és tengeri felderítésen át a jeladó-ismétlő feladatokig.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet