Magyarország és a régió nyolc állama együttműködik a hidrogénágazat fejlesztéséért

Kilenc közép-európai és balti állam hidrogénszervezetének képviselői aláírták Párizsban a 3 Tenger Hidrogén Tanács (3S) hivatalos együttműködését, amelynek célja a régió hidrogénágazatának fejlesztése – tájékoztatta a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség az MTI-t csütörtökön.

A világ vezető hidrogéntechnológiai seregszemléjén, a február elsején záródó Hyvolution szakmai konferencián az érintett országok – Lengyelország, Cseh Köztársaság, Észtország, Litvánia, Lettország, Szlovákia, Szlovénia, Magyarország és Ukrajna – hidrogénszövetségei közös törekvést fogalmaztak meg, hogy feltárják és kihasználják azokat a szinergiákat, amelyek felgyorsíthatják és segíthetik a hidrogén technológiákra való átállást, és ezzel is segítik a nulla kibocsátású gazdasági célok élérését – közölték.

A csütörtökön aláírt megállapodás körvonalazza a 3S működési alapelveit, konkrét célkitűzéseket és menetrendet fogalmaz meg.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A 3 Tenger Hidrogén Tanácsot tavaly májusban alapították azzal a céllal, hogy támogassa a csatlakozott országokat a zöld átalakulásban, feltárja az együttműködési lehetőségeket a szén-dioxidmentes gazdaság fejlesztése érdekében, amelyben a hidrogén fontos szerepet fog játszani. Korábbi tájékoztatásuk szerint a szervezet képviselheti az ágazatot az Európai Bizottság és az Európai Parlament előtt.

Lepsényi István, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke a közleményben hangsúlyozta, hogy a régió hidrogénszövetségei közös lépéseket tesznek, hogy biztosítsák az uniós források méltányos elosztását Kelet-Közép-Európában. Reményének adott hangot, hogy a megállapodás támogatja a regionális finanszírozást, elősegíti az ipari együttműködést, és ösztönzi a versenyképes zöld technológia fejlesztését célzó közös projekteket a résztvevő országokban.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A 3 Tenger Hidrogén Tanács elkötelezett egy speciális vitafórum létrehozása mellett, amelynek célja a hidrogénágazatot érintő európai jogszabályok és a nemzeti politikák vizsgálata – idézte a közlemény a cseh szakszövetség (HYTEP) igazgatósági tagját és ügyvezető igazgatóját, Veronika Vohlídkovát.

MTI

- Hirdetés -