Megalkották a világ leggyorsabb félvezetőjét, amely kvázirészecskékből készül

Az új anyag sokat javítana az információátvitel sebességének korlátain, de szuperdrága összetevője is van, és ez nagyban nehezítheti az elterjedését – vallották be az ettől függetlenül is bizakodó feltalálók. Az amerikai Columbia Egyetem kutatói alkották meg a szobahőmérsékleten leggyorsabb és leghatékonyabb szupravezetőt, ami szuperatomos anyagból készül, és annyira új, hogy egyelőre neve sincs – csak a kémiai képlete ismert: Re6Se8Cl2.

A tudósok a Science-ben közölt tanulmány szerint a legelterjedtebb félvezetők egyikére, a szilíciumra kerestek alternatívát, mivel ennek az anyagnak már a mai technológiák is feszegetik az atomi szerkezetéből fakadó határait.

Amikor bármilyen anyag rezeg, kvantumrészecskéket, ún. fononokat hoz létre, azok pedig excitonokat, elektronokat vagy elektronpárokat szórnak szét, amelyek az elektronikus eszközökben energiát és információt hordoznak. A folyamat meglehetősen gyorsan zajlik, és hőt is termel, ezzel viszont energia vész el, ami korlátozza az információátvitel sebességét.

- Hirdetés -

Az Re6Se8Cl2 esetében az excitonok szétszóródása helyett a fononok egyesülnek, és új kvázirészecskéket, úgynevezett akusztikus exciton-polaritonokat alkotnak. Bár nem ez az első alkalom, hogy ilyesmit fedeznek fel egy anyagban, az Re6Se8Cl2 polaritonjai eltérően: ballisztikus vagy szórásmentes módon mozognak, a korábbiaknál gyorsabban, így az információt is gyorsabban adják át, és kevesebb információt veszítenek el. A kísérletek során kétszer olyan gyorsan haladtak, mint a szilíciumban lévő elektronok.

Az Re6Se8Cl2 atomvékony lapokká is alakítható, így más anyagokkal is lehet kombinálni. Első eleme, a rénium ugyanakkor meglehetősen ritka nemesfém, így túlságosan drága. Hacsak nem találnak rá másik alternatívát, az új félvezető ebben a formában aligha lesz elterjedt. A kutatók már dolgoznak is rajta, hogy ehhez hasonló megoldásokkal, de vállalható költségű anyaggal hozzanak létre olyan félvezetőket, amelyek még az Re6Se8Cl2 sebességét is felülmúlják.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -