- Hirdetés -

- Hirdetés -

Megoldás az ivóvízhiányra? Lebegő vízgyárat terveztek!

Nagyon egyedi, viszonylag egyszerű, de ami a lényeg: nagyon olcsón üzemeltethető vízlepárló eszközt tervezett egy Abu Dhabiban működő startup. A Manhat arra a kritikus problémára keresett választ, amit a modernebb társadalmak nem vagy csak kevésbé, viszont a harmadik világ kiszáradóban lévő országai nagyon is érzékelnek, és ez a tiszta ivóvíz hiánya.

Európában hajlamosak vagyunk teljesen természetesnek venni, hogy az alapvető szükségleteinket kielégíti az infrastruktúra, és mindenből van elég (egyelőre). A bolygó más tájain rengetegen élnek úgy, hogy éppen csak adottak olyan alapvető feltételek, mint az iható minőségű víz, még akkor is, ha hosszú óceán- vagy tengerpart mentén laknak. Az új, lebegő üvegházra emlékeztető koncepció egy nagyon egyszerű elvet továbbfejlesztve oldotta meg a tengervíz sómentesítő lepárlását – mutat rá a Yanko Design.

Az eszköz kialakítása lehetővé teszi, hogy csupán a napsugárzás használatával leválasszák a sókristályokat a párolgó tengervízről, így kvázi tiszta édesvíz csapódik le egy gyűjtőhengerben. Ez utóbbi egyetlen dolga, hogy megakadályozza az összegyűjtött vízcseppek visszajutását az óceánba.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Manhat nem a spanyolviaszt találta fel ezzel a módszerrel, hiszen az elv régóta ismert, csak éppen még senki nem volt képes úgy felskálázni, hogy abból tömegek számára, olcsón lehessen akár öntözésre is használható ivóvizet nyerni. A végső koncepció egy lebegő „üvegházak” sokaságából álló, víztermelő gazdaság lenne, ami a felhasználási hely közelében, károsanyag-kibocsátás, illetve az állat- és növényvilág megsértése nélkül termel édesvizet.

A módszer nem igényel vegyszereket, vízsűrítést, fűtést, sőt, jelentősebb karbantartást sem, miközben az üzemeltetéséhez bőven elegendő a szerkezetre telepített néhány napelem. A megtermelt víz mennyisége igényre szabható, így a közvetlen emberi fogyasztáson túl mezőgazdasági célokra is használhatják – óceán- vagy tóparti közösségek.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet