MI segíti az e-rollerek és e-bringák szabályos parkolását

Az európai mikromobilitási szolgáltató Dott a mesterséges intelligenciát (MI) hívja segítségül a parkolási szabályok betartatása, valamint a járdák és az utak tisztán tartása érdekében. Ezzel az innovációval szintet léphet a városokban a közösségi közlekedés javára bocsátott e-rollerek és e-bringák integrációja – áll az intelligenttransport.com portálon.

A Dott kiemelt célja az e-robogók és e-kerékpárok helyi szabályokhoz illeszkedő parkolásának biztosítása. Ehhez hívja segítségül a mesterséges intelligenciát. A technológia felelőse, a Captur az MI segítségével azonnal felülvizsgálja azokat a fotókat, amelyeket a Dott kerekezőitől kap, amint azok leparkolták a járműveiket, és ha a parkolás helytelen vagy szabálytalan, a platform azonnal küldi a követendő útmutatást. Erre úgy válik képessé a rendszer, hogy az illetékes helyi hatóságokkal egyeztetve hozzáférést kap a lokális szabályozásokhoz.

Az új technológiától szabályos és biztonságos parkolást, tisztább járdákat és járhatóbb utakat várnak.

- Hirdetés -

A rendszerbe érkező fotók ellenőrzése során ugyanis be tudják azonosítani az esetlegesen elzárt bejáratokat, vagy azt, hogy akadályozza-e a járda járókelőit a leparkolt jármű, de az MI látja az úttesten vagy megfelelő parkolón kívül hagyott járműveket, esetleg felborult vagy sérült járműveket is.

Maxim Romain, a Dott társalapítója és vezető menedzsere elmondta: „Bár a szabálytalan parkolás nem jellemző a szolgáltatásunkkal élők többségére, tudjuk jól, hogy néhány kirívó eset is nagy hatással lehet arra, hogy az emberek hogyan vélekednek rólunk. Azért vezettük be ezt az új technológiát, hogy minimálisra redukáljuk a szabálytalan parkolást. Ez az innováció azonnal észleli a problémákat, és segít nekünk abban, hogy utasainkat eligazítsuk, hol és hogyan hagyják felelősségteljesen a járművüket.”

A Dott új funkcióját elsőként Grenoble-ben, Madridban és Londonban tesztelik. A milánói, római, padovai és poznańi közlekedőktől kapott parkolási képek szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy minél teljesebb kép rajzolódjon ki a projektről, mielőtt a Dott megvizsgálja annak bevezetését teljes működési területén.

Vörös István, Okosipar.hu