Mikrochipgyártókra támadt Észak-Korea – értékes adatokat loptak el

Dél-koreai mikrochipgyártók váltak észak-koreai hackerek áldozataivá, miután azok betörtek a szervereikre és ellopták néhány mikrochip tervét – jelentette a dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat. A Reuters az ügynökségtől megtudta: a támadók arról próbálhattak információt gyűjteni, hogy hogyan lehet félvezetőket gyártani a diktatúra fegyverprogramjaihoz. Ez az eset mindössze egy hónappal azután történt, hogy szintén észak-koreai kiberbűnözők jogosulatlan hozzáférést szereztek Yoon Suk Yeol elnök közeli tanácsadójának e-mail fiókjához. A cél akkor a közelgő, áprilisi választások megzavarása lehetett, de ezúttal komolyabb a tét, hiszen fegyverekről van szó.

„Úgy véljük, hogy Észak-Korea a szankciók okozta beszerzési nehézségek miatt készülhet saját félvezetők előállítására” – közölte a hírszerzés, hozzátéve: a Kim Dzsongun vezette állam két cégtől is ellophatta különböző chipberendezések terveit és fényképeit. Ezeknek a vállalatoknak a tevékenysége alapján következtetnek arra, hogy Phenjan fegyvergyártáshoz gyűjtött bizalmas információkat, hiszen a decemberben és februárban feltört szervereken műholdak, illetve rakéták fejlesztésére használható adatok vannak.

A kémügynökség – anélkül, hogy nyilvánosságra hozta volna az érintett cégek nevét vagy konkrétan elárulta volna, hogy Észak-Korea hozzájutott-e bármi értékeshez – arra figyelmeztette a chipgyártó cégeket, hogy tegyenek óvintézkedéseket a kibertámadások ellen.

- Hirdetés -

A kommunista diktatúra hónapok óta tudatosan céloz magánvállalatokat, ami abból a szempontból új jelenség, hogy korábban politikai okokból hajtottak végre hackertámadást, vagy éppen azért, hogy kriptovalutát lopjanak. Utóbbi főkolomposai a két legismertebb észak-koreai csoport, a Kimsuky és a Lazarus, akik csak tavaly egymilliárd dollár értékben zsákmányoltak digitális pénzt. Az így szerzett forrásokat az állam rakétakutatásának és -fejlesztésének finanszírozására használhatják, és egyre agresszívebb támadások jöhetnek, mivel Phenjan szélsőséges nemzetközi szankciókkal néz szembe, vagyis egyre jobban rá lesz szorulva, hogy kibertámadásokhoz folyamodjon, ha pénzt vagy technológiát akar szerezni.

Gábor János, Okosipar.hu