Mindjárt landol a marsjáró!

Magyar idő szerint február 18-án 19:45-kor az arab és kínai marsmissziókat követően a harmadik ide irányuló küldetés is célegyenesbe kerül – adja hírül a Futurism.com. A Perseverance marsjáró az Ingenuity marshelikopterrel egyetemben kísérli meg a landolást a Vörös Bolygó felszínére.

Első alkalommal repülhet ember alkotta eszköz egy másik bolygón. A marsjáró a Jezero-kráterbe fog érkezni, ami a feltételezések szerint egy hatalmas kiszáradt folyó deltája, amely potenciálisan magába rejti számos ősi lelet feltárását. Ebből adódik is a kérdés: ha ilyen léptékű felfedezést lehet tenni, akkor eddig miért nem ezen a terepen kutakodtak a missziók?

A kérdésre a választ megkapjuk, ha megnézzük milyen területről van szó. Rendkívül nehéz körülmények közé fog érkezni a jármű, ugyanis a terep meredek sziklákkal és homokdűnékkel szegélyezett. A NASA csapata szerint az eddigi legkomplikáltabb küldetésnek néznek elébe. A technológia most áll készen arra, hogy egy ilyen léptékű felfedezést sikeresen véghez vigyen az amerikai űrügynökség. „Amíg a Perseverance ejtőernyőjének segítségével ereszkedik a bolygó felszíne felé, addig képeket készít, így a látottak alapján meghatározza hol landolhat a legnagyobb biztonsággal” – mondta Swati Mohan, a NASA navigációs és irányítási vezetője. „Ez olyan, mintha nyitott szemmel szállnánk le. Az új technológia lehetővé teszi számunkra, hogy a jármű akár nagy kihívást jelentő terepre érkezzen.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az első sikeres „hódítást” egy szovjet szonda hajtotta végre, a Marsz-3, bár a sikeres jelző túlzó, ugyanis a 40 másodperces akció során a szerkezet inkább lezuhant a Vörös Bolygóra, mint leszállt. Az igazi áttörést a NASA hajtotta végre a Viking programjukkal, amely két szondából álló flottát jelentett, ezek az élet jeleit keresték a bolygón. Külön érdekesség, hogy a kommunikációban az orbiterek játszották az átjátszó állomás szerepét 1012 bit/másodperc Mars-Föld adatátviteli sebességgel.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet